Logo
  • Nieuws
  • 30 augustus 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: SCP

Informeel leren vult formele scholing niet aan

Mensen met een flexibel contract krijgen minder scholing en hebben minder toegang tot flexibele werkvormen, zoals thuiswerken. Groepen die weinig formele scholing ontvangen (zoals een cursus of opleiding) compenseren dit niet door meer informeel leren (bijleren door het werk te doen). Dit zijn enkele conclusies uit de SCP-publicatie Aanbod van arbeid 2016.

Beeld Informeel leren vult formele scholing niet aan

Het aandeel mensen met betaald werk steeg de afgelopen decennia sterk. Scholing van werkenden nam echter niet toe. In de periode 2004-2014 lag het aandeel werkenden dat een cursus of scholing volgt steeds rond de 40 procent aldus het SCP.

Flexibele werkvormen minder scholing

Groepen met een zwakke arbeidsmarktpositie volgen de minste scholing. Het gaat dan om ouderen, laagopgeleiden, mensen met een flexibel arbeidscontract en mensen met een slechte gezondheid. Laagopgeleiden en mensen met een flexibele arbeidscontract hebben ook minder toegang tot flexibele werkvormen, zoals thuiswerken en flexibele werktijden.

Informeel leren vult formele scholing niet aan

Groepen die weinig formele scholing ontvangen (middels opleiding en cursussen) compenseren dit niet door meer informeel leren. Informeel leren is nieuwe kennis en ervaring opdoen op de werkplek door te doen en door te leren van collega’s of leidinggevenden. De mensen die een cursus volgen, zijn juist ook degenen die veel informeel leren. Groepen die weinig formele scholing ontvangen compenseren hun lagere deelname aan formele scholing dus niet door een hogere deelname aan informeel leren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.