Logo
  • Nieuws
  • 6 januari 2016
  • Peter van den Hout

Werkgeverslasten stijgen in 2016

In het algemeen zijn werkgevers dit jaar meer kwijt aan premies voor werknemersverzekeringen dan in 2015: de premies voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) en de WIA-basispremie stijgen. De sectorpremies dalen over vrijwel de gehele linie en ook de werkgeversbijdrage voor de Zorgverzekeringwet (ZVW) gaat omlaag (van 6,95 procent naar 6,75 procent).

Beeld Werkgeverslasten stijgen in 2016

Dit blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP op basis van de belastingtarieven en premies per januari 2016. De pensioenpremies dalen ten opzichte van vorig jaar, maar de verschillen hierin zijn marginaal. Per saldo hebben de meeste werkgevers in 2016 hogere werknemerskosten dan vorig jaar. Alleen werkgevers in de bouw zien hun werkgeverslasten dalen.

Mutaties werkgeverslasten

De sectorpremies dalen gemiddeld van 2,16 procent naar 1,78 procent. Oorzaak is een verdere daling van het aantal WW-uitkeringen. De overige premies voor werknemersverzekeringen en met name de AWF-premie en de WIA-basispremie stijgen (zie hieronder).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.