Logo
  • Nieuws
  • 30 mei 2018
  • Bron: NMBRS

Vakantiegeld heeft positief effect op medewerkers én HR

Vakantiegeld wordt steeds vaker daadwerkelijk uitgegeven door medewerkers en minder vaak opgespaard, zo blijkt uit recent onderzoek van ING. Het lijkt erop dat steeds meer mensen hun vakantiegeld uitgeven aan zaken waar zij gelukkig van worden. En die gelukkige medewerkers zijn op hun beurt weer gunstig voor hun bedrijf, met name voor de HR-afdeling. Drie redenen waarom dat zo is.

Beeld Vakantiegeld heeft positief effect op medewerkers én HR

1. Meer werkgeluk

Hoe gelukkiger medewerkers zijn, hoe beter een organisatie presteert. Gelukkige medewerkers blijken namelijk meer betrokken te zijn bij het bedrijf, zijn productiever en bovendien socialer dan collega’s die het allemaal wat minder rooskleurig inzien. Let wel dat werkgeluk hier maar een onderdeel van is, uiteindelijk draait het om levensgeluk van de werknemer. Met andere woorden: het aanbieden van vakantiegeld is één ding, maar of medewerkers dit vervolgens ook daadwerkelijk uitgeven aan dingen waar zij blij van worden, is een tweede. Probeer dit dus te stimuleren, bijvoorbeeld door werknemers de kans te geven voor langere tijd op vakantie te gaan en hen ook de mogelijkheid te bieden om zelf zaken, zoals het aanvragen van deze vakantie, te regelen op een moment dat het hen uitkomt.

2. Minder administratie voor HR

Blije werknemers zijn minder vaak ziek. En dan hebben we het niet alleen over griepjes: momenteel heeft maar liefst vijftien procent van alle Nederlanders last van burn-outklachten. Zij voelen zich vaak emotioneel uitgeput door hun werk en zien er tegenop om naar hun werk te gaan. Niet bevorderlijk voor de werksituatie, en bovendien levert al dat ziekteverzuim de HR-afdeling een berg administratie op.

3. Meer tijd voor strategische zaken

Met productieve werknemers en minder (langdurig) ziekteverzuim – en dus minder administratie – komen we automatisch tot de belangrijkste reden waarom de HR-afdeling profiteert van gelukkige werknemers: HR-medewerkers houden meer tijd over om zich te focussen op strategische zaken. Denk aan het werven van nieuw personeel of het verbeteren van interne processen. Zo heeft de besteding van vakantiegeld alles bij elkaar dus een positief effect op de medewerkers én het bedrijf. Een win-winsituatie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.