Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2008
  • Peter van den Hout

Uitstel btw-verhoging in ruil voor loonmatiging

De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 20 procent per 1 januari is van de baan. Het kabinet koerst af op uitstel van de omstreden verhoging. Minister Bos van Financiën gaat nu op zoek naar alternatieve middelen om dit gat van ruim 1,5 miljard euro in de begroting te dichten.

Beeld Uitstel btw-verhoging in ruil voor loonmatiging

Premier Balkenende vindt dat werknemers in ruil voor uitstel van de verhoging genoegen moeten nemen met loonmatiging. Het kabinet overlegt met de vakbonden om hierover een toezegging te krijgen. De geplande afschaffing van de WW-premie wordt waarschijnlijk wel doorgevoerd. Voor werknemers levert het schrappen een voordeel van tachtig tot negentig euro per maand op.

 

Hogere inflatie

Vakbonden en werkgeversorganisaties hadden het kabinet al diverse malen opgeroepen de btw niet te verhogen. Uit cijfers van het Centraal Planbureau blijkt bovendien dat de koopkracht volgend jaar flink wordt aangetast door de hogere inflatie. Het niet laten doorgaan van de btw-verhoging zou volgens ingewijden de geldontwaarding met een half procent verminderen.

 

FNV is blij met het aangekondigde uitstel van de btw-verhoging, maar de loonmatiging die het kabinet in ruil daarvoor verlangt is volgens de vakcentrale niet bespreekbaar. “De looneisen staan hier los van, die leggen wij in het najaar neer,” aldus een woordvoerder in De Telegraaf. Volgens de FNV-zegsman moeten deze zaken gescheiden blijven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.