Logo
  • Nieuws
  • 17 november 2015
  • Bron: Rijksoverheid

Topsalarissen in semipublieke sector verlaagd

Topinkomens in verschillende (semi)publieke sectoren zijn dit jaar verlaagd naar 100 procent van het ministerssalaris. Vóór 1 januari 2015 mochten topfunctionarissen nog 130 procent van een ministerssalaris verdienen, vanaf die datum werd dat 100 procent. Dat meldt de Rijksoverheid.

Vanaf 1 januari 2016 gaat er een maatregel in waardoor topfunctionarissen niet meer dan 179.000 bezoldiging mogen ontvangen. Dat laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer weten.

Staffels

In de sectoren zorg, wonen en wetenschappelijk onderwijs gelden naast de maximumnorm van de Wet Normering Topinkomens (WNT) van 179.000 euro ook lagere normen, ook wel staffels genoemd. De hoogte van die staffels hangt af van diverse factoren, bijvoorbeeld de omvang van de instelling. De vakministers hebben gebruik gemaakt van een overgangsjaar om deze staffels opnieuw vast te stellen met de sector. Binnen het onderwijs gold dit overgangsjaar alleen voor het wetenschappelijk onderwijs, voor de andere onderwijssectoren geldt al een verlaagd maximum sinds 1 januari 2015.

Minister Plasterk kondigt ook aan dat hij in december met de evaluatie van de wet komt, drie jaar na de inwerkingtreding. Deze wetsevaluatie wordt meegenomen in de verdere voorbereiding van wetgeving om de reikwijdte van het bezoldigingsmaximum uit te breiden.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.