Logo
  • Nieuws
  • 9 juli 2014
  • Lianne Bouman

Subsidie voor mensen met arbeidsmarktafstand

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt genereert het Europees Sociaal Fonds (ESF) een subsidie. Bedrijven en gemeenten die voor genoemde doelgroepen projecten uitvoeren die leiden tot werk, kunnen de ESF-subsidieregeling ‘Actieve inclusie’ aanvragen.

Beeld Subsidie voor mensen met arbeidsmarktafstand

Actieve inclusie wordt uitgewerkt als re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gaat onder meer om het terugdringen van jeugdwerkloosheid en om re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een arbeidsbeperking, werkloze 55-plussers, mensen zonder werk of uitkering waaronder (laagopgeleide) vrouwen. Goede beheersing van de Nederlandse taal is een belangrijke factor bij het vinden van werk. Onder actieve inclusie valt daarom ook het wegwerken van taalachterstand.

Leerlingen en schoolverlaters

Een deel van het beschikbare budget is bestemd voor de arbeidstoeleiding van (ex-)leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs. Het gaat om leerlingen en schoolverlaters van de hiervoor genoemde onderwijsinstellingen, die geen startkwalificatie kunnen behalen en voor het vinden van een werkgever hulp nodig hebben.

Aanvragen bij Agentschap SZW

De subsidie is een tegemoetkoming in de externe kosten, loonkosten en plaatsingskosten. De subsidie kan worden aangevraagd via de site van Agentschap SZW. Na goedkeuring ontvangt de aanvrager een voorschot van 50 procent van de subsidie. De totale subsidie bedraagt weer maximaal 50 procent van de projectkosten. Active inclusie kan tot en met 1 oktober 2014 worden aangevraagd. Deze subsidie kan ook worden ingezet voor de uitvoering van de Participatiewet.

Om in aanmerking te kunnen komen voor deze subsidie:
• dient de duur van het betreffende project maximaal 24 maanden te zijn;
• moet het project dezelfde doelen hebben als de subsidieregeling; en
• moet het project gericht zijn op de gestelde doelgroepen.

(Nog) geen subsidie voor sectorplannen

Subsidieaanvragers van ESF-subsidie om duurzame arbeidsinzet van werkenden te bevorderen zijn onder andere bedrijven en (overheids-)instellingen, O&O-fondsen en samenwerkingsverbanden van sociale partners. Omdat de overheid voor de jaren 2013, 2014 en 2015 middelen beschikbaar heeft gesteld voor sectorplannen (2 x 300 miljoen euro) waarvan duurzame inzetbaarheid onderdeel kan zijn, zal dit thema pas in 2016 worden opengesteld voor subsidieaanvragen door O&O-fondsen. ESF neemt daarbij als het ware het subsidiestokje voor het onderdeel duurzame arbeidsinzet van de sectorplannen over.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.