Logo
  • Nieuws
  • 8 december 2015
  • Bron: Korn Ferry Hay Group

Stijging salaris Nederlandse werknemer in lijn met Europese collega’s

Nederlandse werknemers kunnen in 2016 een gemiddelde salarisstijging van 2,5 procent verwachten. Deze salarisstijging betekent, in combinatie met de aanhoudende lage rente, dat werknemers in Nederland er komend jaar niet op achteruit gaan. Voor Europa is de gemiddelde salarisstijging 2,8 procent. Dit blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde beloningsonderzoek van Korn Ferry Hay Group.

De verwachte salarisstijging voor 2016 in Europa is gemiddeld 2,8 procent. De ons omringende landen laten vergelijkbare cijfers zien: Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België. In Oost-Europa zijn de salarisstijgingen gemiddeld 0,9 procent hoger dan in West-Europa. De gemiddelde salarisstijging van 2,8 procent reflecteert het licht economisch herstel in Europa. Anne Branger, Directeur Beloningsonderzoek bij Korn Ferry Hay Group merkt hierbij op dat de loonstijging niet voor iedereen is weggelegd. “Steeds vaker zien we dat loonsverhogingen alleen worden toegekend aan de excellente presteerders. Differentiatie in beloningsbeleid wordt de algemene praktijk bij bedrijven.”

Wereldwijde salarisstijging

Wereldwijd ligt de verwachte salarisstijging in 2016 op 2,5 procent. Dit is de hoogste salarisstijging in de afgelopen drie jaar. Ondanks de teruglopende economie in China scoort Azië hoog met een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 procent. Deze stijging wordt veroorzaakt door een toegenomen vraag naar hoogopgeleid personeel en een opkomende middenklasse in de opkomende markten. De aantrekkende arbeidsmarkt in Noord-Amerika zorgt voor een gemiddeld stijgingspercentage in lonen van 2,8 procent aldaar.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.