Logo
  • Nieuws
  • 25 augustus 2008
  • Peter van den Hout

Ook in Europa verdienen vrouwen minder dan mannen

Europabreed verdienen vrouwen gemiddeld bijna 16 procent minder dan mannen in  vergelijkbare banen. Dit blijkt uit nieuwe gegevens die gepubliceerd zijn door de European Industrial Relations Observatory (EIRO) van Eurofound.

Beeld Ook in Europa verdienen vrouwen minder dan mannen

Het loonverschil tussen mannen en vrouwen is overigens wel kleiner aan het worden. Hier staat tegenover dat het loonverschil tussen mannen en vrouwen met soortgelijke banen in de nieuwe lidstaten hoger is dan het gemiddelde in de EU. Vorig jaar lag het gemiddelde loonverschil tussen mannen en vrouwen op 15,9 procent; dit is een daling ten opzichte van de 16,2 procent in 2006. In 2001 was dit loonverschil nog 20,4 procent. In de tien nieuwe EU-lidstaten en de nieuwkomers Roemenie en Bulgarije, ligt het gemiddelde loonverschil tussen mannen en vrouwen op 17,8 procent.

 

Nederland groot loonverschil 

In de 28 landen die onderzocht werden voor het verslag was het loonverschil tussen mannen en vrouwen het hoogste in Slowakije (26,9 procent) en het laagste in Slovenië (6,9 procent). België, Griekenland, Ierland en Italië tonen met 10 procent of minder een zichtbaar kleiner loonverschil tussen mannen en vrouwen. In Cyprus, de Tsjechische Republiek, Estland, Finland, Duitsland, Nederland en Portugal is het verschil met 20 procent of meer relatief groter.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.