Logo
  • Nieuws
  • 23 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

Nederlander werkt onbewust gratis op schrikkeldag

Een jaarsalaris is gebaseerd op 365 dagen, waardoor werknemers op een schrikkeldag onbetaald werken.

Beeld Nederlander werkt onbewust gratis op schrikkeldag

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is hier niet van op de hoogte, blijkt uit onderzoek van Uitzendspecialist. 17 procent van de werknemers wil actie ondernemen om woensdag 29 februari alsnog uitbetaald te krijgen zo laat het onderzoek zien.

 

Volgens directeur Aad van der Zalm van Uitzendspecialist bespaart het bedrijfsleven door het onbetaalde werk zo’n 100 miljoen euro aan loonkosten. Uitzendkrachten en freelancers werken overigens niet gratis aangezien zij vaak per uur of per opdracht worden betaald.

 

Nuance

In een reactie op Van der Zalm beredeneert Edward Touw van Monsterboard.nl echter dat de stelling niet helemaal klopt. Verondersteld wordt dat elk jaar anders evenveel werkdagen heeft, wat niet waar is. De mate waarop feestdagen wel of niet in het weekend vallen heeft ook invloed op de gewerkte dagen in een jaar. 2012 viel in dit opzicht juist gunstig uit voor werknemers, als zichtbaar in onderstaande tabel:

Jaar

2008*

2009

2010**

2011

2012*

Aantal werkdagen

255

256

255

256

255

* Schrikkeljaar

 ** Bevrijdingsdag is alleen hier meegeteld, omdat dit voor de meeste werknemers slechts om de vijf jaar een vrije dag is. 5 mei valt in alle bovenstaande jaren op een doordeweekse dag, met uitzondering van 2012.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.