Logo
  • Nieuws
  • 7 april 2016
  • Bron: Monsterboard

Nederland heeft een van de hoogste bruto uurlonen

Het gemiddeld uurloon in Nederland is in 2015 onveranderd hoog gebleven op 14,40 euro per uur. De hoogste lonen komen voor in het onderwijs en onderzoek. Op de loonschaal van Europa staan wij tussen de landen met de hoogste bruto salarissen. Dat en meer blijkt uit de jaarlijkse Loonwijzer/Monsterboard WageIndex.

Beeld Nederland heeft een van de hoogste bruto uurlonen

De hoogste gemiddelde uurlonen zijn genoteerd in het onderwijs en de onderzoeksector (16,50 euro), de productie (16,00 euro) en de ICT sector (15,30 euro). De ICT sector groeide ten opzichte van 2014 het sterkst met een toename van 0,60 euro per uur. Medewerkers in het onderwijs (58 procent) en de gezondheidszorg (55 procent) ontvingen de meeste bonussen. De verschillen in uurloon tussen mannen en vrouwen zijn erg laag in Nederland (5 procent verschil in 2014 en 2015).

ICT weer goed betaald

Net als in Nederland zijn de Duitse lonen in onderwijs en onderzoek het hoogst, in de UK verdienen werknemers in de ICT het meest. “We zien elk jaar dat het gemiddelde uurloon de economische ontwikkelingen in de markt volgt. Dit jaar zie je dat sterk terug in de ICT-sector. Er is een groeiende vraag naar ICT-professionals en daar wordt ook goed voor betaald”, schetst Gian Zandonà, managing director van Monsterboard. De laagste gemiddelde uurlonen werden verdiend in de catering, toerisme en hospitality (10,80 euro), gevolgd door landbouw (13,00 euro) en transport en logistiek (13,10 euro).

Ervaren werknemers verdienen 53 procent meer dan starters

Over het algemeen geldt dat hoe meer ervaring een werknemer heeft, des te meer hij verdient. In alle sectoren van de Nederlandse economie, liggen de gemiddelde uurlonen voor medewerkers met 11 jaar ervaring of meer 53 procent hoger dan bij medewerkers met 0-2 jaar ervaring. Datzelfde geldt voor de UK met 56 procent verschil in lonen tussen ervaren professionals en starters. Duitsland vormt echter een flinke uitzondering op deze regel. Het verschil tussen het gemiddelde salaris van professionals en starters is hier slechts 23 procent. Dat komt omdat starters in Duitsland gemiddeld meer verdienen. In Nederland en de UK verdient een starter met 0-2 jaar werkervaring tussen de 11,00 en 12,00 euro per uur, terwijl hun Duitse collega’s starten op 15,00 euro per uur. Na 11 jaar ervaring of meer vereffent dit verschil zich en liggen de gemiddelde uurlonen in alle landen op een gelijk niveau van circa 18,00 euro.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.