Logo
  • Nieuws
  • 26 augustus 2020

Meeste bedrijven houden afgesproken loonsverhogingen in stand

De wereldwijde pandemie heeft over het algemeen geen invloed gehad op de loonsverhogingen die Nederlandse bedrijven dit jaar aan hun personeel hebben gegeven, blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW), hoewel dat niet voor alle sectoren geldt.

Beeld Meeste bedrijven houden afgesproken loonsverhogingen in stand

Begin 2020 waren werkgevers in Nederland van plan om hun personeel een gemiddelde loonsverhoging van 2,8% te geven. Na het uitbreken van de pandemie is dat cijfer over het algemeen met slechts 0,2% verlaagd tot 2,6%. Met een inflatie van 0,5% voor 2020 geeft dat een reële gemiddelde loonstijging voor Nederlandse werknemers van 2,1%.

Over het algemeen ziet de situatie er in 2021 even stabiel uit, aangezien bedrijven een gemiddelde loonsverhoging van 2,7% verwachten. De inflatie zal naar verwachting volgend jaar iets hoger zijn, namelijk 0,7%, waardoor een reële stijging van 2% overblijft.

Aan het onderzoek naar salarisbudgetten en werving hebben 257 Nederlandse bedrijven deelgenomen. Daaruit bleek dat bijna een op de vijf (19%) van deze bedrijven hun loonsverhogingen voor 2020 niet heeft doorgevoerd vanwege Covid-19, en nog eens 13% besloot hun loonsverhoging uit te stellen tot later in het jaar.

Personeelsbestand

Gevraagd naar het personeelsbestand, zei 14% dat ze het aantal personeelsleden al hadden teruggebracht vanwege Covid-19, en 57% is van plan dit te doen. 67% gaf aan dat ze van plan zijn de werving van nieuwe mensen te stoppen of te verminderen.

Mary Cloosterman, Head of Data Services Sales Benelux en Nordics bij Willis Towers Watson: “De diepte van loonsverlagingen en bevriezingen van personeelsleden hangt af van de bedrijfssector. Sommige bedrijven blonken uit tijdens de pandemie, met name bedrijven  in de voedingsdetailhandel en logistiek, en online bedrijven. Veel van deze bedrijven zijn op zoek naar personeel en hebben hun beloningsbeleid niet gewijzigd. Andere sectoren, waaronder horeca, luchtvaart en evenementen, hebben het veel moeilijker met de economische situatie. Aangezien 57% van de bedrijven nog steeds van plan is om het personeelsbestand te verminderen, verwachten we later dit jaar aangepaste cijfers en verdere bezuinigingen op degenen die het meest onder druk staan."

Globale vergelijkingen

Nederland steekt gunstig af bij veel grote wereldeconomieën waar werkgevers vanwege het coronavirus van plan zijn loonbudgetten voor 2020 te verlagen. In Europa verwachten werkgevers in het VK, Frankrijk en Duitsland dat hun ‘herstelde’ loonbudgetten voor 2021 nog steeds lager zullen zijn dan hun pre-pandemische budget voor 2020.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.