Logo
  • Nieuws
  • 16 oktober 2013
  • Michelle Hollenberg

Loonoffers in ruil voor aandeelhouderschap

Tegenwoordig vragen bedrijven steeds vaker of werknemers een loonoffer willen brengen in ruil voor baanbehoud, continuïteit en kostenbesparingen. Maar als het goed gaat met de onderneming en er worden hoge winsten behaald, dan profiteren werknemers hier niet extra van. Is het niet een beter idee om in ruil voor een loonoffer iedereen aandeelhouder te maken vraagt het SNPI, kenniscentrum voor bedrijven met een bedrijfsbreed medewerker-aandelenprogramma, zich af. Door medewerkeraandeelhouderschap kunnen de kosten voor werknemers duurzaam flexibel meebewegen.

In deze tijden van crisis bevinden sommige bedrijven zich in zwaar weer. Om die reden moeten bepaalde bedrijven actie ondernemen. Bijvoorbeeld door werknemers om een loonoffer te vragen, maar nu minder loon betekent ook later minder loon. Minder loon betekent ook minder vakantiegeld, minder pensioen en als de onderneming toch failliet gaat, betekent dat ook minder WW.

Oneerlijk

Opvallend is dat werknemers gedurende een crisis loon moeten inleveren, maar wanneer de onderneming hoge winsten behaald profiteren werknemers hier niet extra van. De winsten gaan dan naar grootaandeelhouders. Om loonoffers te compenseren adviseert het SNPI om iedereen aandeelhouder te maken.

Nieuw systeem

In veel landen worden banen aangeboden met als salaris een basisloon aangevuld met een pakket aandelen. Een dergelijk systeem kan meebewegen met de economie. In tijden van crisis is drie tot zes maanden slecht draaien soms al voldoende om failliet te gaan. De grootste struikelblokken zijn vaak de loonkosten en huisvestingskosten. Snel reorganiseren is onmogelijk. Panden kunnen niet snel verkocht worden en personeel kan niet direct op straat gezet worden. Wanneer ondernemingen lagere vaste loonkosten hebben, is de overlevingskans groter en is er meer kans op baanbehoud.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.