Logo
  • Nieuws
  • 17 juli 2008
  • Arzu Kokeng

Jonge laagopgeleide kampt met onregelmatig inkomen

Drie op de vijf mensen die werkzaam zijn in de sectoren waar FNV Bondgenoten actief is, hebben te maken met flexibele beloning. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek onder bijna 24.000 mensen dat de vakbond uitvoerde in samenwerking met de Loonwijzer, zo meldt fnvbondgenoten.nl.

Beeld Jonge laagopgeleide kampt met onregelmatig inkomen

Eén op de vijf werknemers heeft een fluctuerend inkomen. Dat betekent dat zij niet iedere maand hetzelfde verdienen. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt Anja Jongbloed, coördinator Arbeidsvoorwaarden van FNV Bondgenoten. “Het gaat dan voornamelijk om mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Veelal jonge mensen met lage inkomens en een laag opleidingsniveau. Zij werken veel met tijdelijke contracten en wisselende arbeidsuren en daardoor hebben zij een onregelmatig inkomen. Dit onderzoek benadrukt voor mij dat we daar als vakbond actie op moeten ondernemen” 

 

Beoordelingsafhankelijke loonsverhogingen
Een minderheid van de werknemers heeft te maken met minstens één vorm van resultaatafhankelijke flexibele beloning, zoals bonussen of winstdeling. In de marktsectoren gaat het om ruim één op de drie werknemers. Die werken voornamelijk bij banken en verzekeringen, de ICT en in de chemie. Tel je beoordelingsafhankelijke loonsverhogingen mee, dan heeft een kleine meerderheid van de werknemers te maken met flexibele beloning. Voor de vakbond is flexibele beloning geen probleem, mits het bedrijf een goed personeelbeleid heeft en de verhoudingen tussen werknemer en werkgever goed zijn.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.