Logo
  • Nieuws
  • 12 juni 2015

Hoe effectief is variabele beloning?

Het effect van variabele beloning is positief, houdt de mensen scherp en zet ze in beweging. Wel moeten medewerkers in hun werk en invloedssfeer echt het resultaat kunnen beïnvloeden. Anderen ondervinden dat het op den duur te gewoon geworden is om een bonus te ontvangen: dan is het ontbreken ervan een ‘dissatisfier’.

Beeld Hoe effectief is variabele beloning?

In het Nationaal Beloningsonderzoek 2014 is gevraagd naar het effect van variabele beloning op enerzijds de ontwikkeling en prestaties van individuele medewerkers en anderzijds op het bedrijfsresultaat.
Het blijkt dat de respondenten meer zicht hebben op het effect op de prestatie en ontwikkeling van medewerkers (er wordt minder vaak ‘geen idee’ ingevuld) dan de jaren ervoor. Ook schatten ze dit effect vaker positief in dan het effect op het bedrijfsresultaat.

Respondenten die het effect sterk positief inschatten, stellen dat het de mensen scherp houdt en dat het ze in beweging zet om gestelde doelen te behalen. Als kanttekening daarbij wordt wel geplaatst dat de doelen haalbaar moeten zijn, dat het effect alleen op korte termijn werkt en dat het effect soms moeilijk meetbaar is. Van degenen die geen positief effect rapporteren, stellen enkelen dat het contraproductief is, omdat het zorgt voor onrust op de werkvloer.

Dissatisfier

Anderen ondervinden dat het op den duur te gewoon geworden is om een bonus te ontvangen: dan is het ontbreken ervan een ‘dissatisfier’. Weer anderen zijn van mening dat andere factoren dan variabele beloning, zoals persoonlijke aandacht, ontwikkelingsmogelijkheden en een goed vast salaris, een sterkere positieve invloed hebben op de medewerkers en op het bedrijfsresultaat.

Gratis deelnemen aan het onderzoek

Wilt u uw beloningsbeleid onder de loep nemen? Wilt u weten of u in vergelijkbare functies hoger of lager betaalt dan elders in Nederland? We willen u dan graag uitnodigen om geheel kosteloos deel te nemen aan het onderzoek. Na uw deelname weet u op medewerkersniveau of u marktconform beloont. Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.