Logo
  • Nieuws
  • 24 april 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Haal het automatisme uit uw toeslagregeling

De toeslagregeling in pensioenreglementen is vaak een automatisme. De nieuwe Pensioenwet eist een duidelijke kwalificatie. Dit is een goed moment om uw toeslagregeling nog eens goed onder de loep te nemen.

Beeld Haal het automatisme uit uw toeslagregeling

In de meeste pensioenregelingen is opgenomen of en op welke wijze een eenmaal opgebouwd pensioen ieder jaar wordt aangepast via een toeslagregeling. De toeslag wordt vaak gegeven op basis van algemene loonontwikkeling. De Pensioenwet vraagt om een duidelijke omschrijving van de wijze waarop de toeslag wordt vastgesteld en onder welke condities. De Pensioenwet vraagt bedrijven niet om voorzieningen in het jaar x te treffen voor de jaren x+1, x+2 et cetera, maar de (inter)nationale boekhoudregels eisen dat wel. Dat betekent dat bedrijven voor een financiële dekking moeten zorgen in het jaar dat het pensioen wordt opgebouwd. Dat betekent een behoorlijke aanslag op het financiële vermogen en resultaat van een onderneming.

 

De toeslagregeling betekent en behoorlijke aanslag op het financiële resultaat van een onderneming. Bespreek met uw CFO de financiële risico’s en verken mogelijke alternatieven.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.