Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2018
  • Bron: Ministerie van SZW

Eerste loonstrookje 2019: 1 tot 2,5% meer netto loon

De meeste Nederlandse werknemers zullen op hun loonstrookje van januari een plus zien. Zij kunnen 1,0 tot 2,5% meer netto loon tegemoet zien in januari 2019 dan in december 2018. De verlaging van de inkomstenbelasting draagt daaraan bij, net als de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Beeld Eerste loonstrookje 2019: 1 tot 2,5% meer netto loon

Mensen met een middeninkomen gaan er het meeste op vooruit. Uitkeringsgerechtigden en ouderen houden ook meer over in het nieuwe jaar. Mensen met een uitkering of AOW krijgen meer geld op hun rekening gestort, omdat de uitkeringsbedragen met de inflatie meestijgen. Ook komen de bijstand en de AOW in 2019 netto hoger uit door de hogere algemene heffingskorting. Ouderen met een hoger aanvullend pensioen zien de verlaging van de inkomstenbelasting in januari op hun loonstrookje.

Stijgende prijzen

Tegelijkertijd zullen de prijzen komend jaar ook stijgen. Zo neemt het lage BTW-tarief toe van 6% naar 9% en gaat de energiebelasting omhoog. Toch compenseert het hogere netto inkomen het stijgende prijsniveau voor de meeste huishoudens. Naar verwachting gaat 96% van de huishoudens erop vooruit. In doorsnee stijgt de koopkracht van huishoudens met 1,6% ten opzichte van 2018. Zo blijkt uit koopkrachtberekeningen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.