Logo
  • Nieuws
  • 19 december 2017
  • Bron: DNB | FD

Arbeidsmarkt steeds krapper en loonstijging verwacht

De economische groei bereikt in 2017 een piek van 3,3%. Ook de komende twee jaar laten naar verwachting een krachtige groei zien, van achtereenvolgens 3,1% en 2,3%. De werkloosheid neemt af tot 4,9% dit jaar en daalt geleidelijk verder naar 3,5% in 2019. Dit blijkt uit de nieuwe halfjaarlijkse ramingen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Beeld Arbeidsmarkt steeds krapper en loonstijging verwacht

Doordat de werkgelegenheid nog sterker groeit, neemt de werkloosheid de komende jaren verder af. De vraag is wat dit betekent voor de arbeidsmarkt. Kan deze de groei bijhouden? Een gebrek aan arbeidskrachten wordt inmiddels al door ondernemers als belangrijkste knelpunt in de bedrijfsvoering ervaren aldus DNB. Vooral de zakelijke dienstverlening, horeca, ICT, logistiek en de bouw hebben te maken met personeelstekorten.
Het toenemende tekort aan arbeidskrachten zorgt ook voor een druk op de lonen. De contractloonstijging blijft dit jaar nog gematigd (1,6%). Voor volgend jaar wordt een toename van 2,1% geraamd. Door de krappere arbeidsmarkt en de hogere inflatie loopt de contractloonstijging op naar 2,5% in 2019.

Inflatie

Het bewijs dat de lonen echt weer gaan stijgen moet echter nog worden geleverd aldus directeur Job Swank van DNB. “We maken op dit vlak een beetje winst, maar we zijn er nog niet,” zegt  Swank in het FD. Hij verwijst daarbij naar de ECB-doelstelling van een inflatie van iets onder de 2%. “Ga uit van 2% inflatie en een gemiddelde jaarlijkse productiviteitsstijging van 1%. Dan zou het loon met 3,0% kunnen stijgen.” Swank stelt in het FD dat de banengroei nog altijd vooral flexbanen betreft, maar dat ook het aantal vaste banen weer toe neemt. Hij vindt het echter te vroeg om over een trend te spreken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.