Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2014
  • Bron: The Executive Network (TEN)

Opleiding en intelligentie niet langer van doorslaggevende betekenis

Doorzettingsvermogen en inzet zijn belangrijke succesfactoren, EQ en nieuwsgierigheid onmisbaar. Naast deze factoren speelt een portie geluk ook een rol in de weg naar de top volgens 55 procent van de executives. Een kwart vindt zelfs dat het hen is overkomen zo blijkt uit onderzoek van Executive Network (TEN) onder 249 Nederlandse topmanagers en -bestuurders, onder wie 39 procent bestuurders van beursgenoteerde ondernemingen.

Beeld Opleiding en intelligentie niet langer van doorslaggevende betekenis

“Het traditionele systeem geeft aan opleiding en intelligentie doorslaggevende betekenis bij het halen van de top. Ons onderzoek laat zien dat zaken als doorzettingsvermogen, inzet en nieuwsgierigheid minstens zo belangrijk zijn,” zegt Jan Rapmund, partner van The Executive Network. “In de gesprekken met kandidaten voor topfuncties staan deze onderwerpen bij ons daarom prominent op de agenda.”

Het ‘juiste’ nest

Uit welk nest de topbestuurders komen, lijkt aanzienlijk van invloed op het verloop van hun carrière. Zo heeft maar liefst de helft van hen minstens één ouder die ook op executiveniveau werkte. Voor mannelijke executives waren vaker de beide ouders een rolmodel dan voor hun vrouwelijke collega’s (41 procent vs. 25 procent). Voor de jongere generatie (45 jaar en jonger) is de moeder vaker het rolmodel dan voor de oudere groep executives (56 jaar en ouder) (21 procent  versus 5 procent).

Doorzettingsvermogen en tomeloze inzet

De juiste karaktereigenschappen zijn medebepalend voor een kans op een positie in de top. De executives noemen doorzettingsvermogen (50 procent) en inzet (43 procent) als de belangrijke succesfactoren. Zo streefde 41 procent tijdens de studententijd al naar de hoogst mogelijke cijfers, waarbij vrouwen ambitieuzer bleken dan mannen (38 procent vs. 52 procent). Twijfel kent de topbestuurder nauwelijks. Meer dan de helft wist vroegtijdig dat ze een carrière als executive ambieerde en heeft hier tijdens de loopbaan nooit aan getwijfeld. Zo ook niet aan eigen capaciteiten (65 procent).
Intelligentie is volgens de executives niet de belangrijkste eigenschap. Een goed ontwikkeld EQ (emotionele intelligentie) vindt 40 procent daarentegen onmisbaar. Bijna een op de vijf executives vindt ook nieuwsgierigheid een belangrijke eigenschap voor een topbestuurder. Assertiviteit vindt slechts 9 procent cruciaal.

Weloverwogen kiezen

Het al dan niet succesvol afleggen van de weg naar de top wordt sterk bepaald door in de aanloop weloverwogen keuzes te maken. Bijna een derde van de executives meent dat het lidmaatschap van een studentenvereniging en het constant bezig zijn met het bouwen aan een goed netwerk heeft bijgedragen aan zijn carrière. Na het verlaten van het ouderlijk huis nam 51 procent dan ook de beslissing om
lid te worden van een studentenvereniging, waarbij het grootste deel (57 procent) lid werd van een studentencorps. 28 Procent van de corpsleden vervulde daar op enig moment zelfs een bestuursfunctie.
Van de Nederlandse executives heeft een belangrijk deel gekozen voor een economie en/of een bedrijfskundige universitaire studie (39 procent en 35 procent). Meer dan een kwart van de top rondde een HBO-opleiding af en een vijfde heeft een MBA behaald.

Werkende leven vormt

Hoewel voor bijna een derde van de executives de studententijd de fase van het leven is die hen het meest heeft gevormd, is dat voor maar liefst 53 procent toch het werkende leven. Tijdens hun carrière zijn de meeste executives drie of vier keer van werkgever gewisseld. Het opdoen van ervaring in het buitenland lijkt van invloed te zijn geweest op het carrièreverloop van de hedendaagse topbestuurder. Een derde heeft in het buitenland gestudeerd en 34 procent heeft wel eens in het buitenland gewoond voor werk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.