Logo
  • Nieuws
  • 19 november 2014
  • Jorien Leendertse

Inefficiëntie bij projectmanagers kost bijna 20 dagen per jaar

Nederlandse projectmanagers verliezen bijna 20 werkdagen per jaar aan productiviteit. Door inefficiënte werkzaamheden verspillen zij 2 uur en 52 minuten per week. Dat blijkt uit onafhankelijk pan-Europees onderzoek onder 1240  Europese projectmanagers in opdracht van Projectplace.

De projectmanagers kwamen uit Zweden, Noorwegen, Denemarken, Engeland, Duitsland en Nederland. Uit details van het onderzoek blijkt dat 1 of de 5 projecten (22 procent) niet binnen de afgesproken tijd wordt opgeleverd en 14 procent kan niet binnen het budget blijven. Daarnaast geven de projectmanagers toe het overzicht te verliezen wanneer zij aan 8 of meer projecten werken, met gevolg dat 1 op de 3 (32 procent) wordt uitegsteld en een kwart (26 procent) het budget overschrijdt.

‘Het resultaat? Chaos’

"Oude gewoontes zijn dodelijk voor de productiviteit en helaas komen we daar vaak moeilijk van af", zegt Tobias Andersson, COO van Projectplace. "Het succes van projecten vereist een balans tussen verschillende elementen, waaronder een gemotiveerd team, gemakkelijke samenwerking en op tijd en binnen budget zaken gedaan krijgen. Als het evenwicht is bereikt, lopen projecten vanzelf soepeltjes. Vaak is het wachten op het moment dat één van die elementen spaak loopt en de balans wordt verstoord. Het resultaat? Chaos. Dit onderzoek toont heel concreet aan wat die chaos het bedrijfsleven daadwerkelijk kost. Een hele maand aan productiviteit, dat is niet niks."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.