Logo
  • Nieuws
  • 15 oktober 2012
  • Mariel Hovemann

HR is pokon voor bedrijven

Ondanks de moeilijke economische tijden, heeft HR nog steeds als belangrijkste taak om proactief te zijn. De top 3 agendapunten van de board – Management Development, talentmanagement en leiderschapsontwikkeling – zijn allemaal gericht op medewerkersontwikkeling, zo blijkt uit de Harvey Nash Human Resources Survey 2012.

Beeld HR is pokon voor bedrijven

De meer reactieve verantwoordelijkheden van HR staan veel lager op de agenda, waarmee de top laat zien dat zelfs in moeilijke tijden de belangrijkste taak van HR groeibevordering is. Eerder dan kosten- of procesbeheersing.

 

Recruitment

Een van de voorbeelden van groeibevordering is recruitment. Op de korte termijn bekeken is dit prioriteit nr. 1 van de board. 56 procent wil spoedig nieuw talent binnenhalen. 

 

Voorheen zette organisaties vacatures in de krant, namen een recruitmentbureau in de hand of zetten de vacature op de eigen site of vacaturesites. Deze passieve aanpak is echter op zijn retour. Aangezien recruitment een kortetermijn prioriteit is gaan velen over op meer proactieve manieren, zoals actief kandidaten benaderen via social media.

 

Flexibele schil

Ook de flexibele schil staat hoog op de HR-agenda. Meer dan 60 procent van de respondenten geeft aan dat flexibele arbeid een strategisch agendapunt is. Daarentegen is bijna een derde niet om strategische redenen overgegaan op flexibele arbeid, maar omdat men niet de juiste personen kon vinden om vast in dienst te nemen. Ook al hebben de meeste bedrijven flexibele arbeid omarmd, de meeste bedrijven (70 procent) hebben geen plannen om te snijden in hun bestand aan vaste medewerkers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.