Logo
  • Nieuws
  • 18 augustus 2014
  • Mariel Hovemann

Hoe word en blijf ik HR-leider bij onzichtbaar leiderschap?

Vertrouw de mensen die goed in hun vak zijn en treed assertief op voor de mensen waarvoor dat niet meer geldt. Dit is de bottomline van het betoog van Mathieu Weggeman, hoogleraar Organisatiekunde, in het bijzonder Innovatie Management aan de TU Eindhoven. Over turfsmurfen en spreadsheetfundamentalisten en werken volgens het Delle-principe van het eenvoudigweg laten liggen.

Beeld Hoe word en blijf ik HR-leider bij onzichtbaar leiderschap?

De rol van HR wordt steeds belangrijker. Dat belang moet wel verzilverd worden. HR zal dat doen (in termen van Ulrich) door de business context goed te begrijpen en door in praktijkgerichte daden geloofwaardig te zijn. Maar dat is onmogelijk als HR geen leiderschap toont.

Meestribbelen

Maar hoe doe je dat? Volgens prof. Dr. Weggeman, een van de sprekers van de Leergang Leiderschap voor HR  doe je dit het best door onzichtbaar leiderschap. “Val professionals niet lastig met procedures en formulieren, dat komt de productiviteit ten goede. Waarom is dat zo? Omdat mensen met liefde voor het vak liever iets goed doen dan iets fout,” aldus Weggeman in de video Onzichtbaar leiderschap van DP DenkProducties. Inmiddels hebben velen de tactiek ‘meestribbelen’ omarmt. Ze zijn niet meer tegen. Ze hebben zo vaak gezegd, hou er toch eens mee op met al die regels en procedures. Ze horen het gewoon aan en leggen het naast zich neer aldus de hoogleraar – volgens hem wordt niet voor niets al jaren exponentieel veel via Google gezocht op de woorden ‘foppen’, ‘stout’ en ‘ongehoorzaam’ . “Of zoals de Duitsers het zeggen Durch Einfach Liegen Lassen Erledigen oftewel werken volgens het Delle-principe, leg daar maar neer en dan doen we er even niks mee. Vaak hoor je er dan niets meer van en dat is winst.”

Dienend leiderschap

Weggeman haalt een uitspraak van De Baak aan: Professionals zijn al gemotiveerd totdat ze hun manager tegenkomen. “Als je mensen duwt in een bepaalde richting die ze al op gaan, wat gaan ze dan doen? Niet harder lopen. Dan gaan ze tegenhangen.” Je moet weten wat er leeft op de werkvloer. Dat is diendend leiderschap. Als voorbeeld hoe het niet moet noemt hij VWS. Daar is een aparte verdieping voor SG’s en DG’s. “Een eigen biotoop waar je met een apart liftje heengaat. Van 0 naar 5, want als je stopt bij verdieping 3 kun je wel eens een gewone medewerker tegenkomen die je moet groeten terwijl je bezig bent met denken hoe het verder moet met Nederland.”

Feedback

Wat wel heel belangrijk is, is assertief optreden naar mensen die niet meer goed zijn in het vak. Dat is wat managers juist niet doen. Dat komt doordat men iemand al lang kent en we hebben het elkaar niet geleerd hoe je dat moet vertellen aldus Weggeman. “We laten dat maar uitdieselen terwijl die meneer of mevrouw heel goed weet wat er aan de hand is, maar we kunnen het goede gesprek niet voeren. Men is zo bang voor de eerste boosheid. Maar daarna komt de acceptatie en vind je elkaar op hoger level terug.”

Durft u te functioneren als hitteschild van boven? 

In een periode van drie maanden wordt in de Leergang Leiderschap voor HR in zes dagdelen het HR leiderschap verkend, geconcretiseerd en van concrete handvatten voorzien. Prof. Dr. Weggeman verzorgt een van de middagdelen. Hij zal het hebben over Excellent leidinggeven aan HR-professionals. Vragen die daarbij spelen zijn:

  • Leidinggeven aan leiderschap wel of niet doen?
  • Individuele reflectie op de HR leider.
  • Hoe word en blijf ik HR leider bij onzichtbaar leiderschap?

Meer informatie...

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.