Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2014

Afstand tussen CEO en werkvloer wordt steeds kleiner

Nederlandse bedrijven zijn goed in het integreren van nieuw personeel in vergelijking met de rest van de wereld. Het management en de CEO volgen meer dan elders het functioneren van hun nieuwe medewerkers. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van TopEmployers Institute onder meer dan 700 bedrijven met meer dan 250 medewerkers.

Beeld Afstand tussen CEO en werkvloer wordt steeds kleiner

Het opvallendste verschil uit het onderzoek is dat in Nederland maar liefst 93 procent van alle nieuwe medewerkers voortgangsgesprekken heeft met het hoger management. Het wereldwijde gemiddelde ligt twintig procent lager. In Groot Brittannië gebeurt dit bijvoorbeeld slechts in de helft van de gevallen. “De cijfers laten zien dat Nederlandse werkgevers het belangrijk vinden om hun nieuwe personeel goed te leren kennen. Dit is verstandig want dit zorgt uiteindelijk voor meer loyaliteit en een betere band met de organisatie,” aldus Aernoudt van der Wilk, senior Accountmanager bij TopEmployers Institute.

Ivoren toren

Het onderzoek laat ook zien dat CEO’s van Nederlandse bedrijven steeds meer hun ‘ivoren toren’ verlaten en met medewerkers in gesprek gaan. Zo had vorig jaar bijna 20 procent van het uitvoerend personeel binnen het eerste jaar contact met hun CEO via bijvoorbeeld lunchbijeenkomsten of groepsgesprekken. Dit jaar is dit bijna een derde. Jur van der Holst, HR manager bij Samsung: “ Onze managing director vindt het zelfs belangrijk om bij het aannameproces toekomstige medewerkers alvast te ontmoeten. We zien dat dit zijn vruchten afwerpt. We horen vaak van nieuwe medewerkers dat zij het heel prettig vinden dat de bedrijfstop zo persoonlijk bij hen betrokken is.”

Europa

Binnen Europa valt op dat het management van Zuid-Europese bedrijven zich nog weinig bezighoudt met nieuw personeel. Zo heeft in bijvoorbeeld Spanje 27 procent van de nieuwe operationele medewerkers een voortgangsgesprek met het hoger management. Dit is een enorm verschil met Nederland, waar 86 procent van het nieuwe uitvoerende personeel een gesprek heeft met het hoger management over de eigen ontwikkeling. “Andere landen zouden een voorbeeld kunnen nemen aan Nederland door nieuwe medewerkers vaker hun verhaal te laten doen. De ervaring laat zien dat dit tot nieuwe inzichten kan leiden, wat goed kan zijn voor de bedrijfsvoering," aldus van der Wilk.

Summercourse: Aan de slag met HR Analytics

HR Analytics, als HR Business Partner bent u ongetwijfeld bekend met dit begrip en misschien heeft u zich er zelfs al een beetje in verdiept. Maar weet u ook hoe u HR Analytics binnen uw organisatie in de praktijk kunt brengen? Bent u in staat de juiste business vragen boven water te krijgen? En kunt u inzichten uit een HR Analytics rapportage omzetten in HR-beleid en personeelsgerelateerde adviezen aan de lijn? Meer informatie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.