Logo
  • Nieuws
  • 17 september 2015
  • Bron: Intelligence group

1 op de 4 Nederlandse werknemers is trots op zijn CEO

Hoe trotser een werknemer is op zijn of haar CEO, hoe kleiner de kans dat deze werknemer actief op zoek is naar een andere baan. De CEO werkt als ‘bindmiddel’ voor werknemers. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group onder 6.578 respondenten.

Beeld 1 op de 4 Nederlandse werknemers is trots op zijn CEO

De Nederlandse werknemer heeft gemiddeld gezien eerder een positieve dan negatieve houding t.a.v. zijn of haar CEO. Gemiddeld is een kwart van de Nederlandse werknemers het eens is met de stelling ‘Ik ben trots op mijn CEO/directeur’. Daarentegen is 17 procent van de Nederlandse werknemers het niet eens met deze stelling.

Interne doorstroom

Er is een verband met de mate waarin werknemers actief op zoek zijn naar een baan. Werknemers die niet actief op zoek zijn naar een baan, zijn trotser op hun CEO (36 procent) dan werknemers die wél actief op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging (17 procent). Daarnaast kan dit een gunstig effect hebben op de interne doorstroom. Werknemers die een nieuwe baan hebben bij dezelfde werkgever, zijn over het algemeen trotser op hun CEO (34 procent) dan de werknemers die niet van baan zijn gewisseld én dan de werknemers die bij een andere werkgever een baan hebben gevonden (beide 30 procent).

Werknemers met een staffunctie meest trots, uitvoerend personeel kritischer

De impact die de CEO heeft op de loyaliteit van werknemers, verschilt sterk per beroepsgroep. Zo zijn de werknemers die het dichtst bij de CEO/directeur in de bedrijfshiërarchie staan (werknemers werkzaam in de categorie ‘Management’) het meest trots. Gevolgd door werknemers in het vakgebied Marketing, Kwaliteitsmanagement/procesverbetering, Finance en Inkoop. Kortom, staffuncties. Werknemers in een meer uitvoerend beroep zijn daarentegen kritischer. De vijf beroepsgroepen waar werknemers het minst trots zijn op hun CEO zijn Beveiliging en ordehandhaving, Verpleging/verzorging, Medische dienstverlening, Callcenter medewerker en Facilitaire dienstverlening.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.