Logo
  • Achtergrond
  • 4 maart 2015
  • Peter Runhaar
Exclusief artikel

Peter van Uhm: 'Echte loyaliteit is drie keer nee durven zeggen tegen de baas'

Voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm heeft een heldere en uitgesproken mening over leiderschap. Een leider moet rust scheppen. En: “Uiteindelijk draait het allemaal om vertrouwen. Je zult ze de kost geven die vertrouwen controleren.”

Van 2008 tot 2012 was Peter van Uhm de hoogste baas van de Nederlandse krijgsmacht. Hoe kun je effectief leiding geven aan zo’n enorme organisatie? Van Uhm: “Wat militairen belangrijk vinden is dat iedereen de ‘commanders intent’ begrijpt. In de praktijk lopen de dingen altijd anders dan je had verwacht. Daarom moeten al die tussenlagen in de geest van de baas kunnen handelen en eigen verantwoordelijkheid en eigen initiatief kunnen tonen. De kunst voor de leider is om in de hoofden van de mensen te kunnen duiken zonder ze in een keurslijf te dwingen. Je moet heel bewust het contact met de werkvloer opzoeken. Ik ging iedere drie maanden naar de missies toe. Als je je daar benaderbaar opstelt, krijg je alles te horen. Een van de belangrijkste dingen in iedere organisatie is aandacht van de baas. 

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.