Logo
  • Nieuws
  • 5 maart 2020
  • Bron: HR Tech Review

Hoe zorgen grote bedrijven ervoor dat ze jonge innovatieve mensen binnen krijgen? Door agile te werken

Vroeger was het een trend om bij de grote corporates te werken. Nu juist bij de niet hiërarchische, innovatieve startups. Dus hoe zorgen die grote bedrijven er dan nog voor om de jonge innovatieve mensen binnen te krijgen? Dat gebeurt organisatiebreed door minder hiërarchisch en juist meer agile te worden.

Beeld Hoe zorgen grote bedrijven ervoor dat ze jonge innovatieve mensen binnen krijgen? Door agile te werken

2020 is aangebroken, het laatste jaar van de meerjarenplannen van de meeste organisaties. Tijd voor nieuwe plannen dus. Waar moet je aan denken? Wat speelt er? Om organisaties te voorzien van een flinke dosis inspiratie trapte Frisse Blikken eind januari het jaar af met het evenement ‘What’s Next?!’

Technologie wordt natuurlijk

Om direct de lat hoog te leggen vertelde Ruben Baart dat digitale technologie een natuurlijke vanzelfsprekendheid in ons leven zal gaan worden, net als allerlei andere ‘technieken’ zoals schrijven en lezen. Daarvoor moeten we als mensen nog wel veel leren, hoe om te gaan met die nieuwe technologie. Bewustzijn is daarbij meer dan alleen een digitale detox. En zelfs technologie bedrijven, zoals telefonie aanbieder Ben, zullen ons daarbij een handje gaan helpen, getuige hun #Ananas reclame of het nieuwe telefoon condoom.

De verschuiving op de inzet van HR Tech

Tijdens dit evenement werd onder andere live radio gemaakt, opgenomen als podcasts en live gevisualiseerd door een tekenaar. In één van de uitzendingen sprak Joren Pisters (Frisse Blikken, team ‘Open-Up’) met Marnix de Groot (HR Tech innovatie manager bij Alliander). Zij keken terug op het afgelopen decennium, waar een sterke verschuiving in de ideale werkgever voor starters is ontstaan. Vroeger was het een trend om bij de grote corporates te werken. Nu juist bij de niet hiërarchische, innovatieve startups. Dus hoe zorgen die grote bedrijven er dan nog voor om de jonge innovatieve mensen binnen te krijgen? Dat gebeurt organisatie breed door minder hiërarchisch en juist meer agile te worden. De grote uitdaging voor de corporates, ook bij Alliander, is om dan beslissingsbevoegdheid veel lager in de organisatie, in de agile teams, neer te leggen.

Voor HR betekent dit ook een verschuiving naar meer innovatieve oplossingen en samenwerkingen. Zo is Alliander het traditionele assessment aan het heroverwegen en met HRTech startups van buiten bezig aan open innovatie. De focus in HR Tech verschuift daarmee weg van de grote, robuuste oplossingen van de software wereldspelers. Zelf ervaart Marnix in ieder geval al wel meer vrijheid. Zo heeft hij met zijn team een Virtual Reality experience ontwikkeld om mee te kijken bij het werk van technische medewerkers. Voor dat project is formeel geen mandaat gekregen, maar de directie was zeer tevreden en dus konden ze door.

Voor het nieuwe decennium verwacht Marnix vooral meer te werken in ecosystemen, in samenwerkingen met kleine bedrijven, zonder formele opdrachtgever/nemer relatie. Dat zal een hele nieuwe dimensie aan ‘organisaties’ gaan geven.

Lees meer op HR Tech Review

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.