Logo
  • Nieuws
  • 9 mei 2018

Nationaal HR Analytics Congres: het aftellen is begonnen!

Op donderdag 17 mei vindt in Postillion Bunnik de derde editie van het Nationaal HR Analytics Congres plaats. Irma Doze, mede-eigenaar van AnalitiQs en dit jaar opnieuw dagvoorzitter, opent het congres met onder meer de resultaten van het jaarlijkse HR Analytics onderzoek. Tijdens de dag kunnen bezoekers inspirerende praktijkcases (onder meer Rabobank, Shell, Alliander en Rijksuniversiteit Groningen) en interessante workshops volgen. Samen met de dagvoorzitter blikken we vooruit op deze bijzondere dag.

Beeld Nationaal HR Analytics Congres: het aftellen is begonnen!

"Ik mocht tijdens de voorbereiding natuurlijk al een kijkje in de keuken nemen," vertelt Irma Doze. "Er is weer een mooi programma neergezet waar ik trots op ben. Ik geloof sterk in het delen van ervaringen en dat is de rode draad in het congresprogramma. Inhoudelijk en leerzaam.” AnalitiQs en HR Academy werken al langere tijd samen. Irma is ook verbonden als trainer aan de HR Academy. Daarnaast heeft ze samen met Toine Al het boek HR-analytics: Waarde creëren met datagedreven HR-beleid geschreven, waarvan tijdens het congres de tweede, volledig herziene druk wordt gepresenteerd.

Inmiddels zijn veel organisaties gestart met HR Analytics, maar vaak blijft het nog bij data verzamelen. Doze: “Ik kan nog niet zeggen dat we de kinderschoenen zijn ontgroeid, maar ik zie ieder jaar vooruitgang. Je merkt wel dat de hype inmiddels voorbij is en dat HR Analytics echt een vaste plek begint te krijgen binnen het HR-domein.”

Brug slaan tussen analyse en besluiten

HR heeft nog steeds moeite om haar rol goed te pakken met betrekking tot het inzetten van analytics. Waar ligt dit volgens Doze aan? “HR zou meer de samenwerking moeten opzoeken met andere afdelingen die zich bezighouden met analytics. En er is een gebrek aan kennis onder HR business partners. Wat ik ook vaak zie, is dat er weliswaar interessante analyses worden uitgevoerd maar dat er geen besluiten en/of acties worden genomen op basis van deze analyses. Het is belangrijk om telkens de brug te slaan tussen analyse en besluiten/acties.”

Een ander veelgehoord struikelblok is een gebrek aan vragen vanuit de business. HR Analytics heeft alleen kans van slagen mits er voldoende draagvlak binnen de organisatie is. “Zoek een lijnmanager die ‘data minded’ is en die prangende keuzes te maken heeft op het gebied van medewerkers. Investeer eigen tijd en budget en werk zo samen een analyse uit. Profileer HR Analytics hiermee binnen de organisatie. Dit soort ‘interne marketing’ zorgt voor meer draagvlak binnen organisaties.”

Op het Nationaal HR Analytics Congres kunnen bezoekers hun eigen dagprogramma samenstellen. Naast de keynotes aan het begin en het eind van het programma kunt u kiezen uit 8 aansprekende praktijkcases, 4 interessante colleges en 4 interactieve workshops. Doze: “Het congres is interessant voor HR-professionals die net starten met analytics, maar ook voor gevorderden. Persoonlijk vind ik het fantastisch om ieders verhalen te horen en ik hoop dat bezoekers ook geïnspireerd raken door deze verhalen. Het zou mooi zijn wanneer deze dag bijdraagt aan ieders bewustwording, zodat we met elkaar HR Analytics tot een hoger niveau kunnen brengen. Niet alleen maar praten, maar vooral ook doen.”

Nog geen kaarten voor het Nationaal Analytics Congres op 17 mei in Bunnik? Meld u dan nu aan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.