Logo
  • Nieuws
  • 31 maart 2016
  • Bron: SBI Formaat MonitOR 2015-2016

Veel bestuurders verzaken hun wettelijke informatieplicht

Slechts 35 procent van de ondernemingsraden stelt dat zij altijd alle informatie ontvangen die zij volgens de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) van de bestuurder dienen te ontvangen. Dit blijkt uit de SBI Formaat MonitOR 2015-2016, een onderzoek onder ruim 400 ondernemingsraden.

Beeld Veel bestuurders verzaken hun wettelijke informatieplicht

Als het gaat om door de OR gevraagde informatie ontvangt 48 procent van de OR’s deze informatie niet altijd compleet en 63 procent niet altijd tijdig.

In artikel 31 van de WOR is vastgelegd welke informatie de OR mag opvragen (het actief informatierecht) en welke informatie er vanuit de bestuurder verstrekt moet worden (het passief informatierecht).

Actief informatierecht

Voor het actief informatierecht is de basisregel: alles wat de OR nodig heeft aan gegevens om het OR-werk goed te kunnen doen moet op tijd - en als de OR dat wil - ook schriftelijk worden geleverd. Vooral in verband met de mogelijkheid van de OR om vervolgens gebruik te kunnen maken van het initiatiefrecht is dit een belangrijk punt.

Passief informatierecht

Verder heeft de OR een passief informatierecht: de bestuurder is verplicht de OR jaarlijks bepaalde, in de WOR nauw omschreven, basis-, sociale en financiële informatie te leveren zonder dat de OR daarom vraagt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.