Logo
  • Nieuws
  • 28 april 2016
  • Peter van den Hout

U onderschat de interne frustraties over HR-processen

HR-managers overschatten het niveau van steun aan hun lijnmanagers. Tegelijkertijd onderschatten ze de mate waarin HR-processen tot frustratie binnen de organisatie leiden: meer dan 41 procent van de lijnmanagers is daarover gefrustreerd. Omgekeerd is het percentage HR-managers dat zich aan lijnmanagers ergert slechts 32 procent.

Beeld U onderschat de interne frustraties over HR-processen

Dit blijkt uit onderzoek van IDC en Cornerstone. Hierin zijn de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de verwachtingen en percepties van 1352 HR-managers en lijnmanagers met betrekking tot personeelsmanagement en -ontwikkeling in zestien Europese landen onderzocht, waaronder Nederland. In het onderzoek komt duidelijk naar voren dat HR en de lijn er verschillende visies op na houden op het gebied van personele prioriteiten en HR-processen.

Zo blijkt dat er een gebrek aan consensus is over de manier waarop het succes van HR-activiteiten gemeten moet worden. Daar waar de HR-afdeling meer waarde hecht aan het binden van nieuwe medewerkers, vinden lijnmanagers het snel aanleren van de relevante competenties belangrijker.

Flexibel werken

Lijnmanagers en HR rapporteerden een lage acceptatie van flexibel werken in Polen, Groot-Brittannië, Zwitserland en Duitsland. Dat is opvallend gezien de competitieve arbeidsmarkt in deze landen. Scandinavië, Spanje, de Benelux en Oostenrijk zijn het meest volwassen als het gaat om de mogelijkheden voor flexibel werken voor medewerkers. Ook hier oordelen HR en de lijn verschillend: het percentage HR-managers dat denkt dat flexibel werken geaccepteerd is, lag tussen de 5 en 6 procent hoger dan dit percentage onder lijnmanagers. 

Volgens het onderzoek worden jaarlijkse en halfjaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken nog steeds door twee derde van de Europese bedrijven gehouden. Toch lijken regelmatige of doorlopende beoordelingsprocessen met het oog op personeelsontwikkeling (45 procent) en de evaluatie van prestaties (28 procent) populairder te worden.

HR als strategische partner

Volgens Vincent Belliveau, executive vice-president en general manager EMEA van Cornerstone, is een betere afstemming tussen HRM en lijnmanagement dringend noodzakelijk als HR zich als strategische partner in de organisatie wil profileren. "De HRM-afdeling moet zich aanpassen om haar weg te vinden in de snel veranderende omgeving waar flexibel werken sterk in opkomst is. Ze moet bovendien leren omgaan met de druk van werknemers die andere verwachtingen van hun werkgever hebben."

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.