Logo
  • Nieuws
  • 18 augustus 2014
  • Peter van den Hout

'HR als dokter van de organisatie'

"HR is niet 'lichaamseigen' en maakt geen deel uit van de kern van de organisatie. Alleen als er dingen fout gaan wordt de hulp van HRM'ers ingeroepen, waarbij ze optreden als een soort dokter." Dit zei de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler onlangs tijdens zijn bezoek aan Nederland.

Beeld 'HR als dokter van de organisatie'

De vrijdenker hield wederom een warm pleidooi voor zelfsturing in organisaties en ziet daarbij een beperkte rol weggelegd voor HRM. Semler: "HR is een beetje te vergelijken met de consulting business. HR fixes things that went wrong. Veel personeelsgerelateerde taken kunnen prima in de lijn worden gelegd. Verder zijn ook veel zaken te automatiseren en te outsourcen."

Ook voor vakbonden ziet Semler een beperkte rol. "Een zekere bescherming van werknemers tegen een al te sterke positie van werkgevers zal nodig blijven. Maar veel vakbonden zijn inmiddels wel aan innovatie toe. Ze moeten af van hun aloude paternalistische houding. Grote corporate organisaties zijn naar mijn idee op hun retour, dus dat heeft ook gevolgen voor vakbonden die traditioneel grote groepen van homogene werknemers bedienen."

Aan de slag met Semler

Hoe kunt u het gedachtengoed van Semler concreet vertalen naar uw organisatie? In het rapport 'HR in flexibele organisaties' hebben wij voor u de 10 bouwstenen en 5 praktijkcases uitgewerkt om u hierbij te helpen. Rapport downloaden

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.