Logo
  • Nieuws
  • 11 april 2018
  • Bron: ADP

Werknemer heeft steeds minder vertrouwen in eigen kunnen

Het vertrouwen in de eigen vaardigheden van Nederlandse werknemers holt achteruit. Europees gezien hebben we zelfs het minste vertrouwen in eigen kunnen. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse werknemers vreest bovendien dat hun baan in de nabije toekomst verdwijnt door automatisering. Hoe hoger onze leeftijd, hoe lager het vertrouwen is in de benodigde skills voor ons werk.

Beeld Werknemer heeft steeds minder vertrouwen in eigen kunnen

Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP naar de gedachten, houding, verwachtingen en zorgen van bijna 10.000 Europese werknemers, waaronder ruim 1.300 Nederlanders. 

Nog maar iets meer dan driekwart (78%) van de Nederlandse werknemers heeft vertrouwen in zijn eigen vaardigheden. Dat is een forse daling van zes procentpunt ten opzichte van vorig jaar en is veertien procentpunt minder dan in 2016. De angst is het grootst binnen de sectoren kunst & cultuur en financiële dienstverlening.

Twijfels durven melden

HR-managers moeten meer oog hebben voor de onzekerheden van werknemers en actiever herscholing aanbieden, vindt Martijn Brand, Directeur ADP Nederland. “Twijfels nu en dan zijn geen probleem, zolang werknemers deze maar durven delen en van hun werkgever handvatten krijgen om aan hun skills te werken. Complimenten en een goede beloning kunnen ook helpen. Als je wel degelijk capabel bent en goed presteert, wil je dat ook merken aan de feedback die je krijgt. Het liefst meer dan één keer per jaar.”

Hoezeer we ook twijfelen over onze vaardigheden, de angst voor automatisering is in ons land juist relatief klein. Bijna een kwart (23%) van de Nederlandse beroepsbevolking vreest dat zijn werk op enig moment in de toekomst geautomatiseerd wordt. In andere Europese landen ligt dat gemiddeld hoger (28%). Italiaanse werknemers (40%) maken zich de meeste zorgen over automatisering; Zwitserse en Poolse werknemers (beiden 20%) het minst. Bijna de helft (47%) van de Nederlandse werknemers zegt dat zijn werkgever momenteel niets doet aan bij- of herscholing van werknemers ter voorbereiding op automatisering. Volgens 14% is zijn werkgever dit nog van plan.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.