Logo
  • Nieuws
  • 10 oktober 2017

Onderzoek CIO’s: Machine learning is de hype voorbij

Machine learning levert een wezenlijke bijdrage aan de alledaagse werkprocessen binnen bedrijven. Om het volledige potentieel van machine learning te benutten, moeten leidinggevenden in de technologiesector gekwalificeerde talenten zoeken die met machines samen kunnen werken. Daarnaast moeten zij hun organisaties en processen herinrichten. Dit blijkt uit een wereldwijd onderzoek van ServiceNow onder 500 CIO’s.

Beeld Onderzoek CIO’s: Machine learning is de hype voorbij

Meer dan de helft (51%) van de Nederlandse CIO’s geeft aan dat ze de leiding hebben over de digitalisering van hun bedrijf en meer dan een derde (36%) is van mening dat machine learning hierin een belangrijke rol speelt. Hoewel slechts 22% van de Nederlandse CIO’s aangeeft dat hun bedrijf gebruikmaakt van machine learning, is 69% van plan om de technologie op termijn te implementeren.

Om de kansen van machine learning volledig te benutten, moet er echter wel goed worden gekeken naar een aantal belangrijke onderdelen van talent, organisatie en processen:

  • Slechts 27% van de Nederlandse CIO’s heeft medewerkers aangenomen die over de vaardigheden beschikken om met intelligente machines te werken.
  • Slechts 18% van de Nederlandse CIO’s heeft de functieomschrijvingen aangepast op het werken met intelligente machines, 56% geeft aan niet over de vaardigheden te beschikken om slimme machines te beheren en 51% zegt geen budget te hebben voor de ontwikkeling van nieuwe vaardigheden.
  • CIO’s geven aan dat datakwaliteit (51%) en verouderde processen (44%) de belangrijkste obstakels zijn voor de adoptie van machine learning.
  • Slechts 31% van de Nederlandse CIO’s heeft methodes ontwikkeld om fouten van machines te monitoren.

“Machine learning maakt het voor bedrijven mogelijk om hun bedrijfsvoering te digitaliseren op een manier die eerder niet mogelijk was,” zegt Maas. “Om het volledige potentieel van machine learning te benutten, moeten CIO’s hun rol veranderen naar een transformatieleider die invloed heeft op de manier waarop organisaties bedrijfsprocessen inrichten, data organiseren, en talenten werven en trainen.”

Machine learning beter inzetten

Een kleine groep van de ondervraagde CIO’s (minder dan 10%) loopt voor op hun collega’s als het gaat om het gebruik van machine learning. Zij zorgen voor een model waarmee andere CIO’s leren hoe ze machine learning beter kunnen inzetten:

  • Bijna 90% van de progressieve CIO’s verwacht dat het automatiseren van beslissingen de omzetgroei van het bedrijf stimuleert, tegenover 67% van de overige CIO’s.
  • Ongeveer 80% heeft methoden ontwikkeld om de fouten van machines te monitoren, tegenover 41% van de overige CIO’s.
  • Meer dan driekwart heeft functieomschrijvingen herschreven om de focus te leggen op het werken met machines, tegenover 35% van de overige CIO’s.
  • Meer dan 70% heeft een roadmap ontwikkeld voor toekomstige veranderingen in bedrijfsprocessen, tegenover slechts 33% van de overige CIO’s.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.