Logo
  • Nieuws
  • 29 april 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: ADP

Nederlandse werknemers goed toegerust op taken toekomstige werken

Veel Europese landen omarmen technologie en onderwijs en zijn daarin zelfs leidend. Zo zijn in Duitsland de werktijden korter dan in veel andere landen maar de productiviteit het hoogst, bevindt Frankrijk zich in de voorhoede van de big data en digitale technologieën en kent het bedrijfsleven in Nederland een progressieve aanpak. Dit en meer blijkt uit het onderzoek ‘Hoe werk verandert’ van het ADP Research Institute onder 2000 respondenten in 13 landen.

Beeld Nederlandse werknemers goed toegerust op taken toekomstige werken

In vergelijking met de rest van de wereld is Europa de regio waarin men zich het meeste zorgen maakt over de veranderingen in werken. Dit komt volgens de onderzoekers door de duidelijke scheidslijn die veel Europeanen trekken tussen werk en vrije tijd (en de bijbehorende angst dat nieuwe trends daarvoor een bedreiging kunnen vormen), en door de weerstand tegen veranderingen die kenmerkend is voor een groot deel van de oudere bevolking in de regio. In Duitsland bijvoorbeeld zijn de werktijden op dit moment korter dan in veel andere Europese landen, maar is de productiviteit het hoogst. Dit komt doordat de tijd die aan werken wordt besteed intensief en doelgericht benut wordt. De Duitse overheid overweegt zelfs om zakelijke e-mails na zes uur 's avonds te verbieden.

Werkprivébalans

Veel Europeanen hebben inderdaad een mentaliteit van 'werken om te leven'. Net als in Duitsland is de beroepsbevolking in Nederland gewend privéleven en werk zorgvuldig te plannen, maar door hun progressieve aanpak van het bedrijfsleven zijn zij goed toegerust voor de taken van het toekomstige werken. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich het Verenigd Koninkrijk, waarin werkende mensen lange dagen maken en ruim een kwart van de bevolking niet gelukkig is met de werk-privébalans zo blijkt uit het onderzoek. Dat geldt met name voor mensen met veeleisende banen in de financiële sector, de gezondheidszorg, de juridische sector en het onderwijs.

Voorhoede Big Data

Hoewel overal in de regio de angst voor veranderingen aanwezig is, worden technologie en onderwijs in veel Europese landen omarmd en zijn deze landen daarin zelfs leidend, waardoor onvermijdelijk wordt gewerkt aan werknemers die klaar zijn voor de toekomst zo laat het onderzoek zien. Frankrijk bevindt zich in de voorhoede van big data- en digitale technologieën en zowel Frankrijk als het Verenigd Koninkrijk zijn enthousiaste gebruikers van social media. Duitsland blijft als stuwende kracht van Europa toonaangevend in de export naar Aziatische ontwikkelingslanden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.