Logo
  • Nieuws
  • 17 maart 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: ADP Evolution on Work

Europese werknemers onzeker over aanleren nieuwe vaardigheden

Bedrijven en werknemers wereldwijd zien een verschuiving in het werken gestuurd door snelle technologische, culturele en economische ontwikkelingen. Ze zijn zich er bovendien van bewust dat ze zich moeten aanpassen. Europese werknemers tonen zich echter vaak onzeker over het voortdurend moeten aanleren van nieuwe vaardigheden. Dit en meer blijkt uit het onderzoek Evolution of Work, een mondiaal onderzoek naar werktrends dat ADP Research Institute® heeft uitgevoerd onder 2000 mensen in 13 landen.

Beeld Europese werknemers onzeker over aanleren nieuwe vaardigheden

Technologische vooruitgang en de wereldwijde strijd om talent beïnvloeden de manier waarop mensen werken. Ze leiden tot een hogere mate van flexibiliteit in het werk, vereenvoudigen de communicatie tussen geografisch verspreide locaties en maken het aanleren van steeds nieuwe vaardigheden noodzakelijk. Een toenemende focus op zinvol werk verandert bovendien de manier waarop werknemers en werkgevers naar werk kijken. Deze veranderingen zijn van invloed op werknemers overal ter wereld, maar worden in verschillende regio's anders omarmd, zo blijkt uit het onderzoek uitgevoerd onder werkgevers en werknemers in vier grote regio's: Noord-Amerika, Europa, Latijns-Amerika en Azië-Pacific.

Basisbehoeften

In het onderzoek is op basis van vijf menselijke basisbehoeften gekeken naar werkgevers en werknemers. Deze basisbehoeften zijn vrijheid, kennis, stabiliteit, zelfmanagement en betekenis. Voor elk van deze behoeften zijn in het onderzoek werktrends gecategoriseerd, zoals de mogelijkheid vanuit elke locatie ter wereld te werken, het gebruik van technologie om nieuwe vaardigheden aan te leren, het verdwijnen van afdelingen en hiërarchieën, en het belang van zingeving in werk. Hoewel respondenten wereldwijd vooral positieve verwachtingen koesteren ten aanzien van veranderingen in het werken, variëren de antwoorden in de vier regio's.

Gevraagd naar de vrijheid van werken, stellen respondenten in alle vier de regio's al meer controle en flexibiliteit te hebben gerealiseerd of verwachten dat in de komende drie tot vijf jaar te doen. Ze hebben het gevoel dat ze nu of in de toekomst zelf kunnen bepalen wanneer, waar en hoe ze werken en verwachten dat ze daarbij hoofdzakelijk mobiele apparatuur zullen gebruiken.

Leren on demand

Ten aanzien van de basisbehoefte kennis laten de vier regio's kleine verschillen zien. Ondervraagden in Noord-Amerika en Europa zijn van mening dat ze al toegang hebben tot de middelen, instrumenten en informatie die ze nodig hebben voor hun werk en over de tijd en middelen beschikken om zich nieuwe vaardigheden eigen te maken.

Europese werknemers tonen zich echter vaak onzeker over het voortdurend moeten aanleren van nieuwe vaardigheden. In Latijns-Amerika, waar het gebruik van technologie en de impact daarvan de afgelopen jaren is toegenomen, ervaren respondenten een bredere toegankelijkheid van technologie en kennis. Azië-Pacific neemt het voortouw waar het gaat om technologiegestuurd leren on demand, en in deze regio zijn de technologische tools benodigd voor de communicatie met anderen en het snel ontwikkelen van nieuwe vaardigheden dan ook al meer voorhanden.

Stabiliteit blijkt voor werknemers in elke regio vaker een punt van zorg, met name voor een bepaald deel van de beroepsbevolking. In Noord-Amerika tonen vrouwen en oudere mannen zich in het licht van de wereldwijde werving van talent onzeker over hun werkzekerheid op langere termijn. Daartegenover staat dat 84 procent van de mannen tussen de 18 en 39 jaar enthousiast is over deze verandering in het werken, evenals over de trend richting werken op contractbasis.

Concurrentiestrijd

Europese werknemers maken zich zorgen over stabiliteit. In deze regio zijn respondenten van mening dat de wereldwijde zoektocht naar het beste talent en het inhuren van contractwerkers al gebruikelijk is en hun werkzekerheid in gevaar kan brengen. Ook respondenten in Azië-Pacific tonen zich minder positief over deze trends. Ze verwachten dat werknemers in de toekomst meer zullen vertrouwen op hun vaardigheden en minder op het werken voor een bepaald bedrijf. In Latijns-Amerika verwelkomen werknemers de wereldwijde concurrentiestrijd om een baan en tonen ze zich enthousiast over contractwerk.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.