Logo
  • Nieuws
  • 4 juli 2017
  • Bron: Epson

Eén op de vijf werkgevers ondersteunt flexwerken niet

De komende jaren zullen werkpraktijken, organisatiestructuur en kantooromgevingen aanzienlijke veranderingen ondergaan. En op dit moment brengt nog maar 11% van de werknemers de werktijd uitsluitend in een kantooromgeving door. Tegelijkertijd ondersteunt een vijfde van de werkgevers flexibiliteit qua werklocatie nog niet.

Beeld Eén op de vijf werkgevers ondersteunt flexwerken niet

Dit blijkt uit onderzoek van Epson onder 200 Nederlandse kantoorwerkers bij bedrijven in het mkb (10-250 werknemers). Het onderzoek suggereert dat 53% van het Nederlandse personeelsbestand regelmatig thuis werkt - 41% minimaal één tot twee dagen per week en nog eens 12% drie tot vier dagen per week. 20% van de ondervraagde werknemers geeft aan dat hun organisatie momenteel werken vanuit huis niet toestaat en nog eens 24% zegt dat hun werkgevers toegeven dat enige flexibiliteit bij het werken voordelen biedt, zonder echter werken buiten kantoor actief te ondersteunen.

Ward Estoppey, Channel Marketing Manager Epson Nederland, zegt hierover: "Mogelijk zijn sommige organisaties niet zo welwillend deze wijzigingen in hun werkpatronen te integreren als andere, maar aangezien de concurrentie bij de personeelswerving anno 2017 steeds heviger wordt, komen zij mogelijk voor een zware keuze te staan. De 44% van de Nederlandse bedrijven die zich terughoudend tonen bij het opnemen van flexwerken als onderdeel van de arbeidsvoorwaarden van werknemers zullen mogelijk hard worden getroffen door de huidige situatie op de talentenmarkt, aangezien het steeds moeilijker wordt om gekwalificeerde kandidaten te vinden in de regio."

Betere werk-privé balans en hogere productiviteit

Toen dieper werd ingegaan op de redenen waarom flexwerken aantrekkelijk is voor werknemers, gaf 26% van de respondenten aan dat werken vanuit huis hun balans tussen werk en privé verbeterde, hetgeen een belangrijke factor vormt voor het behoud van werknemers, en 18% merkte op dat werken vanuit huis hun in staat stelde hun reistijd van huis naar werk te verkorten.

Maar flexibele werkoplossingen resulteren niet alleen in een betere balans tussen werk en privé. Zo geeft 24% van de werknemers die buiten de kantooromgeving werken zelfs aan dat zij zich beter kunnen concentreren op een bepaalde taak. 50% van de respondenten gaf aan dat een of twee dagen per week thuis werken optimaal is vanuit het oogpunt van werkefficiëntie en 43% was het ermee eens dat dit tevens de beste manier vormt om de productiviteit te verhogen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.