Logo
  • Nieuws
  • 13 juni 2016
  • Bron: Ricoh

3 showstoppers voor Het Nieuwe Werken

Nederlandse bedrijven en organisaties bieden hun medewerkers steeds vaker goede faciliteiten voor Het Nieuwe Werken, maar medewerkers voelen zich nog niet vrij om flexibel te werken. De organisatiecultuur (lees: sociale controle) houdt ze op kantoor en spelregels voor andere manieren van werken zijn vaak niet vastgelegd in het organisatiebeleid.

Beeld 3 showstoppers voor Het Nieuwe Werken

Dat blijkt uit onderzoek dat technologiebedrijf Ricoh onder Nederlandse kantoorwerkers heeft gehouden.

Waar de faciliteiten en apparatuur om flexibel te kunnen werken aanwezig zijn, worden de mogelijkheden hiervan nog onvoldoende benut.

Showstopper 1: Buiten kantoor werken niet tolereren

Slechts 20 procent van de Nederlandse medewerkers ervaart een positieve cultuur en een stimulans van zijn werkgever om ook echt op een andere manier te werken. Veel Nederlandse werknemers (35 procent) voelen zich door de bedrijfscultuur en sociale controle op het werk niet vrij om zomaar elders te werken. 25 procent geeft zelfs aan dat dit niet wordt toegestaan door hun leidinggevende.

Showstopper 2: Het kantoor onvoldoende als ontmoetingsplek profileren

Nederlanders zien het kantoor nog steeds in belangrijke mate als een werkplek (49,3 procent) en in mindere mate als ontmoetingsplek (11,3 procent), zo blijkt uit het onderzoek. Mark Boelhouwer, CEO Ricoh Nederland: “Dit zal in de nabije toekomst drastisch veranderen. In de diverse trendonderzoeken die we doen, zien we dat het kantoor in toenemende mate een plek wordt om de juiste mensen te ontmoeten en samen te werken. Het werken zelf gebeurt in toenemende mate op andere plaatsen. Om het maximale uit medewerkers te halen, zullen organisaties daarom niet alleen technologische middelen moeten faciliteren, maar ook snel een cultuur van andere manieren van werken moeten stimuleren.”

Showstopper 3: Niet (meer) aantrekkelijk zijn voor nieuwe generaties

Het is als werkgever ook belangrijk flexibel te zijn om aantrekkelijk te blijven voor een nieuwe generatie medewerkers. Uit een onderzoek van Ricoh uit 2015 onder vier generaties op de werkvloer bleek al dat 73 procent van jongeren verwacht dat werkgevers tegemoetkomen aan hun behoeften op gebied van werk. Zij willen op andere manieren werken, bijvoorbeeld meer in de Cloud, plaats- en tijdonafhankelijk.

Boelhouwer: “Andere manieren van werken zijn snel nodig en belangrijk voor Nederland. Met de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt zoals flexibilisering en de ‘race for talent’ is het essentieel om te voorzien in optimale faciliteiten én een cultuur van anders werken om vernieuwend, concurrerend en aantrekkelijk als werkgever te blijven.”

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.