Logo
  • Nieuws
  • 3 september 2013
  • Lianne Bouman

Weekers genegen bijtelling groene auto 2014 te herzien

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) wil eventueel het bijtellingspercentage voor elektrische auto's minder verhogen dan per volgend jaar op stapel staat. Door die verhoging naar 7 procent zou volgens de autobranche de verkoop van 'groene' auto’s weleens compleet kunnen instorten.

Beeld Weekers genegen bijtelling groene auto 2014 te herzien

In een landelijke ochtendkrant zegt de staatssecretaris te beseffen dat een bijtelling van 7 procent de autobranche in de problemen kan brengen. Er valt met hem te praten over een extra schijf of regeling. Hij wijst er in het artikel wel op dat ets anders moet worden geschrapt. ‘Hier geldt: het moet simpeler en mag niet duurder’, aldus Weekers.

Branche-organisaties Bovag en RAI pleiten al langer voor het verlagen van de geplande 7 procent bijtelling. Volgens de RAI zijn deze auto’s voor de zakelijke markt nu nog interessant vanwege hun fiscale stimulering. ‘Als die stimulering voor elektrische auto’s wegvalt, komt die markt volledig tot stilstand’, aldus de RAI.

Nationaal Energieakkoord

Importeurs van volledige elektrische auto’s, zoals Nissan en Renault, zouden graag zien dat er een onderscheid komt in bijtelling tussen volledig elektrische auto’s en plug-in hybrides. Die laatste stoten namelijk wél CO2 uit. In het Nationaal Energieakkoord, dat in de eerste week van september wordt ondertekend, is al een schifting gemaakt tussen volledig elektrische auto’s (3 procent bijtelling) en zeer zuinige modellen (8 procent bijtelling). Of Weekers dit plan overneemt, wordt op Prinsjesdag duidelijk.

Let op

Over de bijtelling van de auto van de zaak werden tot en met 2012 geen premies werknemersverzekeringen betaald.Met ingang van 2013 is de werknemer naast de loonheffing ook de premies werknemersverzekeringen en premie ZWV verschuldigd. Zonder een Verklaring geen privé gebruik komen deze twee laatste heffingen met ingang van 2013 geheel ten laste van de werkgever als hij ten onrechte over het (later feitelijk vastgestelde) privégebruik van de ter beschikking gestelde auto een naheffingsaanslag ontvangt. Ook bij een reguliere verloning is de werkgever deze heffingen verschuldigd.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.