Logo
  • Nieuws
  • 4 februari 2015
  • Hilal Dilmac
  • Bron: Vu.nl

Thuiswerken geen oplossing voor fileprobleem

Door thuiswerken vermindert het aantal files niet. Werknemers werken vaak ’s ochtends en reizen vervolgens later op de dag alsnog naar hun werk. Hierdoor worden files niet zo zeer minder, maar vinden eigenlijk alleen maar later plaats. Zo blijkt uit een proefschrift van Sergej Gubins, die daarmee is gepromoveerd  aan de VU.

Gubins onderzocht vanuit een economische invalshoek of beleidsmaatregelen ten aanzien van vervoer en transport leiden tot maatschappelijk wenselijke veranderingen in het reisgedrag van werknemers. De veranderingen hangen samen met de opkomst van informatietechnologie zoals internet, draadloze communicatie en efficiëntere ontmoetingsmogelijkheden in real time die het thuiswerken vergemakkelijken.

Kilometerheffing effectieve oplossing

Gubins concludeert dat het gedeeltelijk thuiswerken toch niet altijd positief hoeft uit te werken voor de maatschappij als gedacht wordt. Zijn advies is hierbij ook behoedzaam te zijn met het beleid om meer mensen te laten thuiswerken. Het leidt immers niet tot minder file.
Volgens Gubins is er wel een effectieve manier om de files te vermijden. Namelijk de kilometerheffing. De kilometerheffing kan de oppervlakte van een stad vergroten en hiermee haar dichtheid dus verkleinen. In combinatie met het thuiswerken leidt dit bovendien tot een hogere welvaart en daarmee een extra reden voor beleidsmakers om kilometerheffing te ondersteunen als middel tegen de file.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.