Logo
  • Nieuws
  • 9 september 2013
  • Lianne Bouman

Ouderschapsverlofkorting loopt op laatste benen

 Ouders moeten het vanaf 2015 zonder ouderschapsverlofkorting doen. Dat blijkt uit het wetsvoorstel ‘Hervorming kindregelingen’ dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het voorstel moet nog wel door de Tweede en vervolgens Eerste Kamer worden goedgekeurd.

Beeld Ouderschapsverlofkorting loopt op laatste benen

Indien ouders nu onbetaald ouderschapsverlof opnemen, kunnen zij voor elk uur dat zij niet hebben gewerkt, een heffingskorting (2013: 4,24 per uur) aanvragen. Zij doen dat bij het invullen van hun belastingaangifte over het afgelopen jaar. Wie dus in 2013 ouderschapsverlof gebruikt en wil profiteren van de heffingskorting, moet dit aanvragen bij zijn aangifte inkomstenbelasting over 2013. Er geldt wel een beperking aan de hoogte van de ouderschapsverlofkorting.

Totale bedrag aan korting

Het bedrag van de korting is maximaal het belastbaar loon in 2012 minus het belastbaar loon in 2013. De korting bedraagt maximaal de helft van het wettelijk minimumuurloon per opgenomen uur ouderschapsverlof en is alleen toepasbaar voor ouders met kinderen tot en met acht jaar.

Verklaring van werkgever

Om ouderschapsverlof te kunnen aanvragen, hebben ouders een verklaring van hun werkgever nodig. De werknemer stuurt deze verklaring bij zij aangifte inkomstenbelasting niet op, maar moet haar zorgvuldig bewaren.

In de verklaring moet staan vermeld:

• Bedrijfsnaam, adres en vestigingsplaats werkgever.
• Het loonheffingennummer van de werkgever.
• Naam en BSN van de werknemer.
• De periode in het kalenderjaar waarin het verlof is opgenomen.
• Het aantal uren in het kalenderjaar dat ouderschapsverlof is genoten.

Tip

Het afschaffen van de ouderschapsverlofkorting betekent voor werknemers weliswaar een lastenverzwaring. Voor werkgevers een administratieve lastenvermindering.

Wetsvoorstel hervoming kindregelingen

De ouderschapsverlofkorting is niet de enige regeling voor ouders die in 2015 komt te vervallen. Van de elf regelingen blijven er slechts vier over (zie Wetsvoorstel hervorming kindregelingen).

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.