Logo
  • Nieuws
  • 8 november 2013

Obstakels in thuiswerken blijven bestaan

Ondanks een veelheid aan campagnes om flexibeler te gaan werken, is de plek bij de werkgever op kantoor nog steeds de norm. Veel mensen (44 procent) werken nooit op een andere locatie dan op één van de kantoren van hun organisatie. Slechts een vijfde van de werknemers zegt hoofdzakelijk vanuit andere locaties te werken dan vanuit het bedrijf zelf. Thuiswerken is volgens de helft van de werknemers niet productief.

Beeld Obstakels in thuiswerken blijven bestaan

Dat blijkt uit een onderzoek onder meer dan 1.000 werkende Nederlanders tussen de 16 en 64 jaar in een kantoorbaan van Kien in opdracht van Regus.

Als mensen elders werken dan op het bedrijfskantoor, is dat vooral thuis (55 procent). Vrouwen werken vaker op kantoor dan mannen (resp. 49 procent en 29 procent).


Flexibele werkplek

Het kantoor wordt door 67 procent van de ondervraagden als meest ideale werkplek gezien omdat je daar het meest productief kunt zijn. Het maakt niet uit of dat nu het hoofdkantoor is of een flexibele werkplek elders. Vooral jongeren, de generatie Y, werken veel makkelijker op een flexibele werkplek buiten het hoofdkantoor dan de generatie X (57 procent versus 48 procent) zo blijkt uit het onderzoek.


Collega’s belangrijk

Belangrijk is het hebben van collega’s, of dat nu bij het bedrijf is of op een flexibele kantoorlocatie, omdat het gezelliger is en om te kunnen socializen (54 procent). Bovendien kun je collega’s ook om hulp en advies vragen, vindt 48 procent. Daarnaast is het werken met collega’s inspirerend, kun je een beroep doen op hun creativiteit, krijg je steun en kun je bij hen je verhaal kwijt en kunnen collega’s zaken beter uitleggen.


Thuiswerken niet productief

Thuiswerken lijkt ideaal, maar is het volgens velen nog steeds niet. Naast de verleiding om thuis iets anders te gaan doen dan werken, vindt 39 procent de aanwezigheid van kinderen of andere gezinsleden een probleem om productief te zijn. Daarnaast is 25 procent van mening dat technische problemen remmend werken op de productiviteit. Andere zaken die worden genoemd zijn concentratieproblemen, onverwacht bezoek, geen toegang tot bedrijfsdocumentatie, het ontbreken van een goede werkplek en slechte voorzieningen en apparatuur.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.