Logo
  • Nieuws
  • 10 oktober 2013
  • Lianne Bouman

Lagere bijtelling nulemissie-auto’s in 2014

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft een (eerste) nota van wijziging ingediend bij de wetsvoorstellen Belastingplan 2014 en Overige Fiscale maatregelen 2014. De wijzigingen betreffen onder meer een lagere bijtelling voor volledig elektrische auto’s en aan voor werkgevers een gedeeltelijke teruggaaf basispremie AOF (Arbeidsongeschiktheidsfonds).

Beeld Lagere bijtelling nulemissie-auto’s in 2014

Ondernemers en werknemers die in 2014 in een door de onderneming ter beschikking gestelde volledig elektrische auto (geen CO2-uitstoot) rijden, betalen geen 7 procent maar 4 procent bijtelling. Aanvankelijk gold voor de periode van 1 januari 2014 tot en met 31 december 2015 (60 maanden) een bijtelling van 7%. Omdat Weekers onderscheid wil maken tussen de volledig elektrische auto’s en hybride auto’s die ook op een fossiele brandstof kunnen rijden, stelt hij voor de bijtelling voor elektronische auto’s verlaagd. Nu geldt voor deze auto’s een bijtelling van 0 procent.

Verder wil Weekers de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) afschaffen voor personenauto’s en wil hij bij het opstellen van de Milieulijst 2014 nader invulling geven aan het stimuleren van de meest zuinige en innovatieve technologieën.

Gedeeltelijke teruggaaf AOF-basispremie

In de nota van wijzigingen wetsvoorstellen Belastingplan 2014 en Overige Fiscale maatregelen 2014 oppert Weekers ook werkgevers een eenmalige teruggaaf te geven van 28,8 procent van de basispremie Arbeidsongeschiktheidsfonds(Aof), die zij in de periode 1 januari tot en met 30 juni 2013 in hun loonaangifte hebben aangegeven. Deze teruggaaf dient als compensatie voor de inhaalpremie bij de sectorfondsen. De teruggaaf wordt door de Belastingdienst in een beschikking, die voor bezwaar vatbaar is, vastgesteld op basis van de bij de fiscus beschikbare gegevens. Vervolgens wordt die uiterlijk op 31 januari 2014 uitbetaald. In totaal is hiermee 1,3 miljard euro gemoeid.

Tip

U kunt de Nota van wijziging Belastingplan 2014 downloaden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.