Logo
  • Nieuws
  • 12 september 2013
  • Michelle Hollenberg

Forens moeilijk uit auto te krijgen

Bijna één op de drie werkende Nederlanders blijft de auto voor woon-werkverkeer gebruiken. Zelfs bij stijgende benzineprijzen en hoge parkeerkosten. Reden hiervoor is dat werkend Nederland denkt dat de auto het snelste vervoermiddel is. Jongeren zijn eerder geneigd een ander vervoermiddel te kiezen dan ouderen.

Dit blijkt uit onderzoek van Athlon Car Lease, onder in totaal 1.084 werkende Nederlanders laat één op de vijf de auto staan als een ander vervoermiddel de reistijd verkort. Daarnaast geeft ruim één op de drie (36%) werkenden aan van het openbaar vervoer gebruik te willen maken als het werk daarmee beter bereikbaar zou zijn. Marchel Koops, commercieel directeur bij Athlon Car Lease: ”Men heeft het beeld dat de auto het snelste vervoermiddel is. Aan Nederlandse werkgevers de taak om te laten zien dat alternatieve vervoermiddelen soms wel de reistijd kunnen verkorten. Wij zien dat veel werknemers open staan voor deze alternatieven, maar werkgevers deze oplossingen vaak nog niet bieden.”

Jongeren en autogebruik

Jongeren tussen 18 en 34 jaar zijn minder gehecht aan de auto dan ouderen. 87% van de jongeren is bereid om een ander vervoermiddel te kiezen. Zij laten de auto staan in ruil voor een bonus of vergoeding. Koops: “Met name de jongere generatie vindt het gebruik van een vervoermiddel veel belangrijker dan het bezit ervan. Je maakt young professionals niet per se blij met een leaseauto. Met de toenemende urbanisatie en het dichtslibben van wegen is deze groep een voorbeeld voor anderen om te laten zien dat flexibel vervoer heel goed mogelijk is.”

Belangrijke criteria bij keuze vervoermiddel

Het vervoermiddel dat werkende Nederlanders gebruiken voor woon-werkverkeer is vooral afhankelijk van het gemak en de snelheid of reistijd. De status en het milieu zijn veel minder belangrijk bij het maken van de keuze. De top-5 van belangrijke criteria in deze afweging ziet er als volgt uit:

1. Gemak
2. Snelheid/ reistijd
3. Flexibiliteit
4. Kosten van de reis
5. Privacy

De ins en outs van een mobiliteitsbudget

Deze whitepaper laat zien welke mogelijkheden u heeft om op de bovengenoemde ontwikkelingen in te spelen met uw vervoersbeleid. Centraal hierbij staan de mogelijkheden en onmogelijkheden van een mobiliteitsbudget. Met een mobiliteitsbudget geeft u medewerkers maximale flexibiliteit en prikkelt u hen om slimmer, goedkoper en duurzamer te gaan reizen. We zoomen hierbij in op medewerkers die een leaseauto van de zaak hebben als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden.

Download gratis de whitepaper met ins en outs van een mobiliteitsbudget

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.