Logo
  • Achtergrond
  • 16 juli 2018
  • TURNN

Fiscaalvriendelijk fietsen en fietsstimulering

Ben je zoekende hoe je als werkgever bij kunt dragen in de aanschaf van een fiets en wil je medewerkers stimuleren om meer te gaan fietsen? In dit artikel geven wij je achtergrondinformatie en tips over hoe je dit als werkgever verder vorm kunt geven.

Beeld Fiscaalvriendelijk fietsen en fietsstimulering

Het fietsplan en de WKR

De WKR is sinds 2015 voor alle werkgevers verplicht en dat betekent ook dat hiermee het zogenaamde “fietsplan” is verdwenen. Onder die noemer kon je immers eenvoudig bijdragen in de kosten van een werknemer bij de aanschaf van een nieuwe fiets. Na de invoering van de WKR bleek dat veel werkgevers niet wisten hoe ze deze bijdrage voordelig kunnen financieren. Het gevolg hiervan is dat er op dit moment veel minder bedrijven hun werknemers een vergoeding verstrekken.

Fiscaalvriendelijk fietsen

Je kunt als werkgever nog steeds een vergoeding aan je werknemers verstrekken voor de aanschaf van een nieuwe fiets. De fiscale ruimte die je binnen de WKR hebt geeft je 3 mogelijkheden.

Het document “Fiscaalvriendelijk fietsen” kun je hier gratis downloaden.

Fietsstimulering – Tips!

Fietsende medewerkers zijn vitaler, minder vaak ziek en reizen CO2-neutraal. Wij geven alvast 3 tips waarmee je kunt starten als je het fietsen gaat stimuleren: 

1. Breng de fietspotentie in kaart

Breng de fietspotentie van je werknemers in kaart. Uit gewoonte wordt vaak de auto gepakt, terwijl veel werknemers op fietsafstand van de werklocatie wonen. Een afstand tot +/- 7,5km wordt als fietsbaar gezien met een gewone fiets. Daarboven kan een E-bike optie zijn, zeker voor afstanden tot ongeveer 15 kilometer. Meer autorijders op de fiets verlaagt de CO2- uitstoot van je mobiliteit aanzienlijk, leidt tot een vitalere organisatie en verlaagt parkeerkosten.

2. Belonen werkt beter dan bestraffen

Positief belonen werkt beter dan ongewenst gedrag bestraffen. Werknemers motiveren om anders te reizen kan heel goed door een positief ingestoken campagne op te zetten waar beloningen mee te verdienen zijn.

3. Zorg voor ambassadeurs binnen je organisatie

Enthousiaste fietsende medewerkers helpen je als ambassadeur om anderen over de streep te trekken. Vergeet de mensen die het gewenste gedrag al vertonen dus niet!

Begin klein! Veranderingen doorvoeren kost tijd. Niet de hele organisatie hoeft direct mee te doen. Eerst een pilot opstarten met fietsstimulering onder een kleinere groep werknemers zorgt ervoor dat achterhaald kan worden wat werkt. Kies daarbij de werknemers uit die het leuk vinden om mee te doen. Enthousiasme is belangrijk om eerste successen te behalen. Succes werkt aanstekelijk, wie wil er nu niet bij horen? Bij bewezen effectiviteit en tevredenheid van de werknemers, is het gemakkelijker op grote schaal veranderingen door te voeren. Denk goed na over de communicatie richting al het personeel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.