Logo
  • Nieuws
  • 22 november 2013
  • Michelle Hollenberg

Werkgevers moeten medewerkers toegang tot cloud bieden

Werkgevers in Europa faciliteren de nieuwe generatie cloud-werknemers momenteel onvoldoende. Als werkgevers de file sharing-diensten beschikbaar stellen die werknemers menen nodig te hebben, kunnen zij hun werk efficiënter en effectiever uitvoeren. Dit blijkt uit onderzoek van Sharp.

Uit het onderzoek – onder 1535 werknemers in het mkb in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Zweden – blijkt dat vooral in Nederland een groot verschil is tussen de cloud-oplossingen die werknemers graag gebruiken en wat hun daadwerkelijk wordt aangeboden.

Werkgevers moeten inspringen

Uit het onderzoek blijkt ook dat slecht 23 procent van de bedrijven inmiddels is overgestapt op cloud-e-mail of –office systemen.

62 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan vanaf elk apparaat en elke locatie toegang tot werkdocumenten nodig te hebben om efficiënt te kunnen werken. Dus bijvoorbeeld vanaf een privé laptop, smartphone of tablet toegang tot werkdocumenten moeten hebben.

64 procent van de werknemers werkt alleen vanaf een kantoorlocatie en meer dan de helft (55 procent) werkt zelfs minimaal één keer per maand ergens anders dan op het kantoor.

Kansen voor werkgevers

De cloud kan winstgevend zijn voor werkgevers door verwachte voordelen op het gebied van efficiëntie. De helft van de respondenten vindt dat meer samenwerking op de werkvloer een directe impact op het bedrijfsresultaat heeft, omdat dit hun activiteiten rendabeler maakt.

Maar liefst 70 procent van de Nederlandse werknemers denkt dat meer samenwerking de kwaliteit van het werk verhoogt en 68 procent van hen denkt dat het hen helpt om beter gefundeerde beslissingen te nemen.

Daarnaast geeft 38 procent van de werknemers aan een potentiële werkgever gunstiger te waarderen als deze voorziet in de juiste file sharing-diensten. Meer dan de helft (53 procent) denkt dat de mogelijkheid om beter samen te werken met collega’s tot hechtere teamrelaties leidt.

Werknemers nemen initiatief

39 Procent van de werknemers geeft aan dat het bedrijf waar zij werkzaam zijn geen officieel beleid heeft ten aanzien van het delen van informatie buiten het bedrijfsnetwerk. 19 Procent van de werknemers is in het geheel niet op de hoogte van een dergelijk beleid. Als een bedrijf geen file sharing-dienst aanbiedt, gaat 13 procent van de werknemers zelf tools downloaden. Zelfs van de werknemers die aangeven dat document sharing tools actief verboden zijn op de werkplek (41 procent), gebruikt 9 procent toch de door hen gewenste tools.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.