Logo
  • Nieuws
  • 2 februari 2016
  • Floor van Beek en Anneke Hendriks Kirkman Company
Exclusief artikel

De HR-IT strijd tussen Global en Local: wie pakt de winst?

Dit artikel neemt je mee in zowel de feitelijke als de politieke discussie die het ‘Global versus Local’-vraagstuk even interessant als riskant maakt. In stappen wordt het keuze- en implementatieproces beschreven, opgebouwd uit de vragen: wat is de strategie van mijn organisatie en hoe is mijn HR-inrichting hierop aangesloten? Hoe maak ik de vertaling van organisatie- en HR-strategie naar het HR-IT landschap? En ten slotte hoe borg ik een succesvolle implementatie?

 

Beeld De HR-IT strijd tussen Global en Local: wie pakt de winst?

HR-organisaties professionaliseren in hoog tempo. Het leveren van toegevoegde waarde voor de gehele organisatie staat prominent op de agenda. De (her)inrichting van het HR–IT-landschap is een logische stap op weg naar deze professionalisering. Eenmaal gestapt in de wereld van HR-IT volgen de mogelijkheden, keuzes en dillema’s elkaar in rap tempo op. Een heet hangijzer bij multinationals is het ‘Global versus Local’ vraagstuk: richten wij het HR-IT-landschap middels een globale of een lokale structuur in? Dit vraagstuk lijkt een rechtlijnige keuze, die gebaseerd wordt op organisatiestrategie, budgetten, et cetera. Niets is minder waar. Dit vraagstuk is een van de lastigste discussies binnen een HR-IT-traject, juist omdat de keuze een politiek spel betreft met als hoogste inzet autonomie per land. Het gaat hierbij niet alleen om de lange termijn vrijheden, maar ook om de eventuele noodzaak op korte termijn snel te kunnen schakelen, zonder bemoeienis van anderen.

Wat is de strategie van mijn organisatie en hoe is mijn HR-inrichting hierop aangesloten?

Je start bij de aanpak van het ‘Global versus Local’-vraagstuk bij het verkrijgen van inzicht in organisatiestrategie én de uitwerking hiervan in de praktijk. Is jouw organisatie een multinational zonder landsgrenzen? Of juist een multinational waarbinnen de landen autonoom opereren? Het type multinational dat je formeel bent heeft een ontzettend grote impact op de inrichting van je HR-organisatie en hiermee ook op de keuze voor de HR-IT-inrichting. Vergeet echter een tweede belangrijke vraag niet: wat is de informele invloed van lokaal HR? Bij een formeel centraal aangestuurde multinational kan HR per land nog steeds veel invloed uitoefenen en autonoom opereren. Ook bij een lokale oriëntatie bestaan er grote verschillen in macht tussen de landen. Neem daarom zowel de formele en informele lokale invloed mee, al bij de start van het keuzeproces ‘Global-Local’. 

Hoe maak ik de vertaling van strategie, naar het HR-IT-landschap?

Kennis van de organisatiestrategie gecombineerd met het besef van zowel formele als informele invloeden vormen de start voor de overweging van de eerste HR-IT-inrichtingskeuzes. Een kort overzicht van ‘Global versus Local’ HR-IT keuzes op basis van een keuzerichting voor de IT-bouwblokken management informatie, talent management, basisadministratie en payroll staat hieronder kort weergegeven.

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.