Logo
  • Nieuws
  • 27 juni 2018

'Bijna driekwart bedrijfsprocessen in 2021 gedigitaliseerd'

Tegen 2021 zal in totaal 73% van de processen digitaal verlopen, zo verwachten Nederlandse bedrijven. Op dit moment is ruim de helft (56%) van de bedrijfsprocessen al gedigitaliseerd.

Beeld 'Bijna driekwart bedrijfsprocessen in 2021 gedigitaliseerd'

Dit blijkt uit de Digitaliseringsindex 2018, die Kantar TNS heeft opgesteld in opdracht van Visma Software. Het onderzoek is in april 2018 gehouden onder 200 CEO's, CFO’s en eindverantwoordelijken voor de financiële administratie bij mkb en grootbedrijf. Grote organisaties verwachten dat in 2021 81% gedigitaliseerd zal zijn; kleinere organisaties zijn iets behoudender met 71%. Nederlandse bedrijven versturen beduidend vaker digitale facturen: 64% in 2018 tegen 53% in 2017. Daarmee is het anno 2018 het meest gedigitaliseerde proces. Bijna een derde van de processen voor onkostendeclaratie gaat in 2018 digitaal: 31%. Dat was in 2017 met 23% bijna een kwart. In de grootzakelijke markt gebeurt dit meer dan twee keer zoveel als in het mkb, met 52% versus 25%.

Nog maar het begin?

Een vierde van de bedrijven zegt meer processen te willen automatiseren; vorig jaar was dat nog 30%. Op de vraag welke processen bedrijven nog zouden willen digitaliseren, is het meest gegeven antwoord: de (kwaliteit van de) productie. Evenals vorig jaar noemen bedrijven als grootste uitdaging naar digitale transitie veiligheid, privacy en cybercrime. Het merendeel van de bedrijven denkt dat de meeste ondernemingen in ons land nog aan het begin van de digitalisering staan. 43% verwacht dat over vijf jaar alle processen bij de meeste bedrijven volledig geautomatiseerd zullen zijn.

Visma Software biedt bedrijven complete cloudoplossingen voor boekhouding, groothandels- en projectadministratie, urenregistratie, accountancy, crm, hrm en salarisverwerking en ledenadministratie.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.