Logo
  • Nieuws
  • 21 juli 2016
  • Bron: LG

Nederland slecht voorbereid op zomerhitte

Nederlandse werknemers ondervinden veel hinder van de warme zomermaanden. Bijna de helft (44 procent) van de Nederlanders met een kantoorbaan vindt het te warm op de werkplek. Dit blijkt uit een onderzoek van Multiscope in opdracht van  LG Air Solutions (LG). 29 procent van de Nederlanders heeft in huis last van de warmte in één of meerdere ruimtes.

Bij 23 procent van de Nederlanders is het in één of enkele ruimtes in huis te warm tijdens de zomermaanden en bij 6 procent is het zelfs in heel het huis te warm. De meest genoemde oplossingen om verkoeling te vinden, is het aanpassen van de kleding (54 procent), het open zetten van alle ramen (36 procent) en het nemen van een verfrissende douche (29 procent). Slechts 11 procent van de respondenten beschikt over een airco, terwijl 13 procent van de Nederlanders aangeeft zich genoodzaakt te voelen om het huis te verlaten als het te warm wordt.

In het zweet werken
Warmte op de werkvloer is voor Nederlanders met een kantoorbaan de grootste ergernis tijdens de zomermaanden. Bijna de helft (44 procent) vindt het gedurende de zomermaanden vaak te warm op kantoor. Dit is zorgelijk, want uit onderzoek van de University of California blijkt dat dit een flinke impact heeft op de productiviteit en gemoedstoestand van medewerkers, waardoor mensen met minder plezier werken en er bovendien meer kans is dat er fouten worden gemaakt. De universiteit heeft berekend dat de meest ideale temperatuur in een kantooromgeving 22 graden Celsius is. Als het binnen warmer dan 25 graden Celsius is, gaat de prestatie per graad met 2 procent omlaag. Bij 30 graden komt dit neer op een productiviteitsverlies van 10 procent. Het FNV adviseert daarom om op warme dagen korter te werken, meer pauzes te nemen en te zorgen voor voldoende vocht en verkoeling.

Naast de hitte op kantoor tijdens de zomer, zijn collega’s die naar zweet ruiken een ergernis voor 16 procent van de Nederlanders met een kantoorbaan. 12 procent maakt zich vooral druk om de extra werkdruk doordat veel collega’s op vakantie zijn. Zo’n 10 procent vindt het te koud op kantoor en 9 procent van de respondenten geeft aan zich te storen aan collega’s die zich ongepast kleden.

Onafhankelijk onderzoeksbureau Multiscope ondervroeg voor dit onderzoek ruim 1.000 Nederlandse consumenten naar wat hun grootste ergernissen zijn tijdens de zomermaanden.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.