Logo
  • Opinie
  • 7 januari 2016

Hoe houd je goede voornemens vol?

Het nieuwe jaar is ingeluid. En dat betekent dat er weer miljoenen mensen in de ban zijn van hun goede voornemens: meer tijd maken voor vrienden en familie, stoppen met roken, meer bewegen, een paar kilo’s eraf. Veel goede voornemens gaan over gezonder en gebalanceerder leven. Maar hoe hou je ze vol? Hoe zorg je dat ze in de waan van de dag niet van je prioriteitenlijstje vallen? En wat kun je als werkgever doen om je medewerkers te helpen?

Zo maak je van voornemens een gewoonte

Wat zijn de belangrijkste valkuilen en succesfactoren?

  • Goede voornemens vragen om verandering. Dat is het moeilijkste wat er is. Daarom is het belangrijk dat je er zelf helemaal achter staat. Als je iets vooral doet om je omgeving een plezier te doen, is de kans van slagen niet groot.
  • Kies doelen die haalbaar, positief en concreet zijn. Neem je bijvoorbeeld niet voor om meer te gaan sporten, maar maak het concreet met twee keer per week, op maandag en vrijdag, een halfuur te gaan hardlopen.
  • Hoe meer goede voornemens je hebt, hoe moeilijker het wordt. Begin met één voornemen en bereid je daar goed op voor. Praat bijvoorbeeld met mensen die ook gestopt zijn met roken. Dus bedenk van tevoren wat je wil bereiken, wat daarvoor nodig is en wat de voor- en nadelen zijn. En schrijf dat op, dan beklijft je plan beter.
  • Denk niet bij een kleine tegenslag of terugval: nu is alles verloren. Het is helemaal niet erg als het niet in één keer lukt. Pak gewoon de draad weer op. Eén stapje terug, en weer twee vooruit.
  • Deel je voornemens met anderen. Zodat ze er rekening mee kunnen houden. En veel beter: het helpt enorm om aangemoedigd te worden.

Samen aan individuele doelen werken

Ook werkgevers kunnen bijdragen dat hun medewerkers slagen in hun goede voornemens. Een heel effectief middel is bijvoorbeeld ons teamprogramma Polshoogte. Daarbij krijgen alle deelnemers een wearable die onder meer hun hartslag, slaap, stappen en beweging meet. De meetresultaten vormen de input voor individuele en teamsessies. Zo brengen we de leefstijl van werknemers heel concreet onder de aandacht. En kunnen de deelnemers gericht samen aan hun eigen doelen werken.

Teamkracht

Binnen een team kunnen de individuele doelen ver uit elkaar liggen: van iemand die van 2000 stappen per dag naar 5000 wil opklimmen tot een fanatieke marathonloper die zijn slaapritme wil verbeteren. Iedereen heeft nog wel iets te wensen. Het gaat erom dat medewerkers elkaar stimuleren in hun gedragsverandering. Dat doen we bijvoorbeeld door ze aan buddy’s te koppelen en appgroepjes op te zetten.

We brengen samen de smoezen in kaart die mensen gebruiken om zich niet aan hun voornemen te houden en bedenken strategieën om die uit te schakelen. Leg bijvoorbeeld goede kleding klaar als er regen voorspeld is. Die teamkracht werkt heel goed om mensen over dode punten heen te helpen en leidt vaak tot blijvende gedragsverandering. Waardoor medewerkers ook productiever worden. Bovendien heeft deze aanpak een positieve uitwerking op het team; deelnemers krijgen een andere band met elkaar, omdat ze ook eens over iets anders praten dan over werk.

Meer informatie

Meer weten over wat Polshoogte voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op via lisette.stoeten@arbounie.nl of bel 06 37 00 27 93.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.