Logo
  • Nieuws
  • 5 juni 2014
  • Antoine Hoop

HNW het nieuwe overwerken?

“Een nadeel van HNW is dat je, als je niet oplet, eigenlijk altijd aan het werk bent. Het betekent dat mensen vaker los van tijd en plaats en vorm werken, waar en wanneer dat nodig is.” Die conclusie trekken onderzoekers van het onafhankelijk Platform Over Het Nieuwe Werken in hun onderzoek: de Nationale Enquête Over Het Nieuwe Werken.

Een meerderheid van de medewerkers blijft werken volgens de pijlers van HNW. Dat wil zeggen zelf bepalen waar en wanneer je werkt. Hierin is een lichte stijging te zien van 61% vorig jaar naar 62% dit jaar.

60 procent zegt regelmatig 's avonds of in het weekend te werken. Twee derde van de respondenten zegt daar geen moeite mee te hebben. De onderzoekers stellen dat het komt omdat we het werken ‘elders’ beperkt houden. Terwijl vorig jaar 29 procent van de ondervraagden aangaf gemiddeld één dag per week ergens anders te werken, geldt dat dit jaar voor 34 procent. Volgens de onderzoekers gaat het vaak om overwerk, of extra uren boven op de normale werkweek. Het is meer het nieuwe 'over'werken wat thuis gedaan wordt, aldus de onderzoekers.

Hoewel we iets vaker ‘elders’ werken, blijkt het kantoor toch de basis te blijven. Zo valt uit het onderzoek te halen dat het percentage dat vaker dan 1 dag per week thuis werkt, al jaren niet boven de 10 procent komt. 41 procent van de medewerkers haalt zelfs die ene dag per week gemiddeld niet (vorig jaar 40 procent).

Nadelige effecten

Zo blijkt ook HNW over nadelige effecten te beschikken. De onderzoekers stellen dat samenwerking en informatie-uitwisseling steeds vaker van tevoren moet worden gepland. Door  de wisselende werkplekken en werkvormen moeten we bewuster contact zoeken met collega's om elkaar niet 'kwijt te raken'. Dit omdat het niet meer vanzelfsprekend is dat je elkaar tegenkomt om onderwerpen te bespreken, wat het moeilijker maakt om de ‘boel’ bij elkaar te houden.

Eén derde van de respondenten gaf vorig jaar aan dat de betrokkenheid afneemt door HNW. Nu geldt dat voor 27 procent van hen. Daarnaast heeft 63 procent liever elke week 1 of 2 vaste vergadermomenten moeten die niemand mag missen. Persoonlijk contact met medewerkers blijft dus belangrijk.

Méér dan werkplek en inrichting

HNW is kortom toe aan The Next Step. Hoe stel je een goede HNW - businesscase op? Wie neemt vervolgens het initiatief om van HNW een succes te maken? Wat is de beste aanpak? Wat zijn de gevolgen voor bedrijfscultuur, medewerkers en managers? Wat zijn de valkuilen en hoe omzeil je die? Meer info>

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.