Logo
  • Nieuws
  • 20 mei 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: AD.nl

Frankrijk verbiedt e-mail buiten de werkuren

Bedrijven met meer dan 50 werknemers mogen geen e-mails meer sturen buiten de werkuren. De Franse Assemblée Nationale keurde deze week daartoe een wet goed aldus het AD.

Beeld Frankrijk verbiedt e-mail buiten de werkuren

Bedrijven moeten een tijdslot bepalen waarbinnen werknemers hun mail niet kunnen checken of berichten versturen. Dit omdat werknemers het steeds moeilijker hebben om het werk van zich af te zetten zo vertelde het socialistische kamerlid Benoit Hamon aan BBC News.

Cultuur is probleem

Volgens twee wetenschappers die de invloed van technologie op de werk/privébalans onderzoeken, Gillian Symon en Jon Whittle, kan het wetsvoorstel wel eens voor het omgekeerde effect zorgen. De toevloed aan e-mails in de ochtend zorgt juist voor werkgerelateerde stress. Het echte probleem zit in de cultuur waarin je steeds meer moet doen en beter dan de concurrentie moet zijn aldus de wetenschappers.

Slecht management

Dat is ook min of meer de bevinding van het Center for Creative Leadership. Uit onderzoek van het centrum blijkt dat medewerkers gemiddeld slechts drie uur per dag spenderen aan activiteiten zoals sport en tijd voor het gezin. Volgens de proefpersonen lag dit echter niet aan hun smartphone maar aan het gebrekkige tijds- en personeelsbeheer. ‘Terwijl technologie misschien de logische zondebok is, is het eigenlijk een modern masker voor een oud probleem: slecht management en slecht leiderschap’ noteert het centrum in hun onderzoeksrapport.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.