Logo
  • Nieuws
  • 10 juli 2018
  • Bron: FD

AWVN: langer doorwerken komt te weinig aan bod in cao-overleg

Werkgevers maken bedroevend weinig afspraken waardoor ouderen langer en met plezier aan het werk kunnen blijven. Dit meldt Gerard Groten, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid en remuneratie van werkgeversvereniging AWVN in het FD.

Beeld AWVN: langer doorwerken komt te weinig aan bod in cao-overleg

Als het gaat om duurzame inzetbaarheid geeft vakbond FNV de voorkeur aan maatregelen om ouderen te ontzien zoals korter werken aldus Groten. In de cao-onderhandelingen ligt de nadruk teveel op hoger loon.

Geen concrete acties

In de nieuwe cao’s die het afgelopen halfjaar zijn gesloten – bijna 200 – zijn wel afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid maar in een op de drie gevallen gaat het om de afspraak om erover na te denken aldus Groten.
AWVN wil vooral concrete acties zien. Werknemers moeten zelf de regie kunnen pakken. Als voorbeeld noemt Groten een loopbaan-APK en scholing. 

Generatiepact

Voor dat laatste is te weinig geld aldus een woordvoerder van de FNV. Zij willen graag een zogenaamd generatiepact. Ouderen werken korter – grotendeels met behoud van loon en pensioen – om ruimte te maken voor jongeren. Volgens de vakbond is daar veel interesse voor bij werkgevers. Vooralsnog zijn er echter in 1 op de 10 cao’s afspraken over gemaakt.
Het generatiepact vindt Groten echter ‘het paard achter de wagen spannen’ gezien de krappe arbeidsmarkt. En het beeld van te weinig geld voor omscholing herkent hij niet.

Producttips

Ook interessant

Vitaliteit, zo maak je er werk van
Download de gratis whitepaper

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.